Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Drogy a právo

2.3.2019

Dotaz

Dobrý den, mám pár dotazů protože se nejsem schopný nikde na českém internetu dohledat odpověďí jak je to se zákonem ohledně drog. Otázka č.1: Vím jak je to s přechováváním/držením drog v množství menším než velkém - to je pouze přestupek nikoliv trestný čin ale zajímalo by mě, jak je pohlíženo na to, když například těchto drog mám u sebe víc ale všechny jsou stále v množství menším než velkém? Ptám se proto, protože naráz užívám občasně více drog ale vždy je mám pouze v množství menším než velkém a pro osobní spotřebu, jak by tedy na mě bylo pohlíženo, kdyby u mě bylo nalezeno například 4x 2CB tablety, 3x Xanax tablety a 0,2g ketaminu naráz? Otázka č.2: Může česká policie prohledat můj osobní facebook (moje osobní zprávy) s ostatními uživateli bez mého vědomí a bez mého souhlasu a pokud ano tak je toto běžné? Otázka č.3: Je historie zpráv na facebooku brána jako průkazná při dokazování u soudu například když jsme se s kamarádem domlouvali, že si zajedeme za dealerem koupit drogu a potom pojedeme do klubu kde si ji dáme nebo cokoliv s drogama a jejich prodejem užíváním atd.? Myslím si, že to nemůže být průkazné jelikož policie nikdy nemůže vědět a potvrdit, jestli k dané situaci a předání opravdu došlo? Otázka č.4: Pokud by u mě byla nalezena historie nákupu drogy na internetu ale všechnu drogu jsem užil v osobní spotřebě a danou drogu už ani nemám protože jsem jí všechnu zkonzumoval takže by se u mě nenašla, můžu mít stejně zpětně problém za nákup drogy z ciziny i když u mě nebude nic nalezeno nebo když bude tak pouze v množství menším než velkém? Ještě jsem měl pár dalších otázek ale bohužel jsem je zapomněl, pokud si vzpomenu určitě se ozvu protože jste moje poslední šance k získání informací, prohledal jsem celý internet a nic ohledně tohoto tématu nenašel. Předem díky za vysvětlení situací a cením si toho, co pro nás děláte.

31070
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotazy a za slova chvály k práci naší poradny.

Co se týče Vaší první otázky, nově již neplatí dělení na malé a větší než malé množství drog, viz náš článek ZDE. Jak bude čin kvalifikován (přestupek vs. trestný čin) bude záležet na dalších okolnostech, posouzení policií a případně rozhodnutí soudu. Toto by mělo platit i u menšího množství více druhů drog naráz.

K Vaším dalším otázkám, zde už se pohybujeme v právní oblasti, přičemž my v naší poradně právníka bohužel nemáme a nerada bych se pouštěla do odpovědi, která by pro Vás mohla být zavádějící. Můžete se však obrátit na bezplatnou a anonymní Právní poradnu A.N.O., která se zabývá právními otázkami v souvislosti s návykovými látkami. Můžete je kontaktovat emailem či telefonicky.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality