Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Oblečení nasáklé kouřem

11.3.2019

Dotaz

Dobrý den, mám možná trochu hloupý a komplikovaný dotaz. Jsem typ člověka, který nikdy nezkusil cigaretu, nehulil trávu, vodní dýmku, alkohol vůbec nepiju. Ke všem těmto aktivitám zpočívajících v psychotropním účinku mám averzi. Když předemnou jde kuřák, přejdu na druhou stranu, zkrátka mě to ke zbláznění obtěžuje. Nedávno jsem se přesttěhoval a spolubydlící, se kterým sdílím pokoj je opravdu velmi aktivní uživatel mariuhany a cigaret. Funguje to asi tak, že si vyleze na balkon, zahulí si (bongo, joint) a pak se vrátí. Hulí cca 15krát denně - zřejmě už to na něj nemá vliv, nechová se zhuleně. Proto bych i přes svou skepsi vyloučil, že se do pokoje dostane kouř. Ovšem mariuhana má jisté aroma a když přijdu do pokoje, čichem poznám, že u sebe trávu má a poté co se vrátí z balkónu je také trochu načichlý. Větráme opravdu často a v podstatě i když něco v pokoji cítím, jde to vyvětrat do 10minut. Chci se ovšem zeptat, jestli čichový vjem marihuany, ať už ve stavu před hulením, nebo oblečení nasákle kouřem může mít efekt pasivního kouření i na mě, případně jestli je třeba možné, aby se mi do těla dostávalo touto cestou THC a omamovalo mě to i kdyby třeba jen v nepatrné míře. Jště bych se chtěl zeptat. Co je pasivní kouření cigaret víme, ale nejsem si jistý, jestli pokud cítím zápach cigaret z nasáklého oblečení, na mě mají výpary nikotinu negativní vliv, nebo to je pouze z kouře nebo pri aktivním kouření. Děkuju

31055
 

Odpověď

Dobrý den Jonáši,

děkujeme za dotaz. Umím si představit, že je pro Vás jako neuživatele psychoaktivních látek tato situace se spolubydlícím nepříjemná.

Samotný čichový vjem marihuany, případně zápach oblečení nasáklého kouřem může být obtěžující, nicméně srovnatelné s pasivním kouřením to není a THC ani nikotin by se touto cestou neměl dostávat do Vašeho těla, a to ani v nepatrné míře. Tím pádem na Vás tyto látky nebudou působit jako na člověka, který je užívá, ani byste neměl pociťovat jejich psychoaktivní účinky.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality