Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Metadon, testy

13.3.2019

Dotaz

Dobrý den...už rok a něco chodím na metadon po skoro 18ti létě zavislosti na morfiu a heroinu...už rok a všechny testy mám negativní mám práci dodělávam školu vše v naprostém.poradku...do práce však jezdím autem a mám strach když mi dají testy což dají protože mě znají tak jestli metadon nalizu nebo ne...vím se může řídit až po dvou letech ale já nemám na výběr..ted ptám se jestli metadon bude vidět na policejních drogových testech na opiaty..myslím si, že by být neměl kvuli složení a metabolickym zbytkum, ale uolny profik nejsem...dekuji

31050
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Moc oceňujeme, že na sobě pracujete a že jste podstoupil substituční léčbu. Zároveň jsem však nucen Vám napsat, že je podle našich informací obvyklé, že by klient substitučního programu měl být před vstupem do programu informován o tom, že substituční léky typu Metadon (či Suboxone) negativně ovlivňují pozornost řízení motorových vozidel. Řízení pod jejich vlivem je tudíž za hranou zákona, viz např. tyto informace, a proto jsme povinni Vás upozornit, že by se mohlo jednat o přestupek či trestný čin. A proto doporučujeme se takového jednání zdržet. Zkuste vše ještě raději také probrat přímo v metadonovém centru.

Co se týče Vaší otázky. Máte pravdu v tom, že by metadon neměl vyústit v pozitivní orientační test na opiáty/opioidy (viz např. tyto informace v odstavci "Will methadone show up on a drug test?"). Na druhou stranu tyto drogové testy nebývají 100% spolehlivé a stává se, že ukazují tzv. falešnou pozitivitu na různé typy psychoaktivních látek. Poté může přijít na řadu krevní toxikologický rozbor v nemocnici, který je přesný, a který by metadon mohl detekovat (pakliže by se na to zaměřili).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality