Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, změny v psychice

14.3.2019

Dotaz

Dobrý den, už rok beru pravidelně extázi (tzn. 2x za měsíc). Párkrát jsem měla i kokain a čisté MDMA (emko). Za ten rok na sobě pozoruji hodně změn. Povahově a psychicky jsem se hodně změnila. Mám přítele, který mě miluje, takže bych měla být na 100% štastná, ale nejsem, kvůli tomu, že nejsem v pořádku sama se sebou. Pozoruji na sobě zhoršení paměti, hodně časté výkyvy nálad a nedokážu mít z něčeho dlouho radost. Občas mi přijde, že mám problém mluvit s nějakými lidmi "za střízliva". Mám pocit, že na 100% štastná jsem jenom, když jsme někde na akci a když jsem na tom. Taky mi přijde, že mám zhoršený úsudek, myslím si něco úplně špatně a pak mi to hned dojde. Na akci už nedokážu být bez toho, nebaví mě to a nedokážu si to užít bez drogy. Dříve jsem měla i problémy se spánkem. Když jsem usínala, viděla jsem různé sny a nebo jsem měla flashbacky, nemohla jsem hodinu vůbec usnout. To se naštěstí už ted neděje. Nejspíš jsem asi celkově v nějaké depresi. Chtěla bych se zeptat, jestli když začnu přestat brát extázi, změní se zase moje povaha a chování k lepšímu?

31045
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Popisujete nám situaci spojenou s pravidelným užíváním MDMA v posledním roce a změnami, které jste na sobě začala pozorovat. Konkrétně máte pocit, že již nejste "v pořádku sama se sebou" a že se Vaše prožívání radosti zúžilo pouze do prostoru akcí pod vlivem této látky. Od nás byste chtěla vědět, zda se Vaše povaha a chování opět zlepší, pokud extázi přestanete brát.

K Vašemu tématu bych v prvé řadě rád napsal, že si všímáte velmi důležitých a také charakteristických dopadů, které se mohou objevit v případě frekventovanější konzumace MDMA (v závislosti na citlivosti jedince vůči vlivu obdobných syntetických substancí a dalších faktorech). Zhoršování paměti, ztráta pocitu štěstí, resp. jeho propojení pouze s víkendy a parties a výrazné propady v náladě totiž souvisí s ovlivněním funkce mozku a s vyčerpáním některých zásadních neuropřenašečů, které jsou důležité pro jeho optimální funkci. Konkrétně, při častějším a opakovaném užití extáze hrozí, že se nestačí doplňovat hladiny serotoninu, což následně může zapříčinit různé více či méně závažné psycho/somatické potíže - nejčastěji pak dlouhodobější depresivní ladění. I z těchto důvodů je v rámci přístupu harm reduction doporučováno dodržovat min. cca 2 - 3 měsíční pauzy mezi užíváním, aby se mohla nervová soustava pozvolna regenerovat.

Na Vaši otázku tak mohu odpovědět, že by mohlo být důležité extázi neužívat (a to co možná nejdéle). Teprve poté se může nervová soustava začít opět pozvolna uzdravovat a Vaše psychika lepšit.

Na závěr chci podotknout, že lze využít i podpory profesionálů z oblasti psychoterapeutických/adiktologických služeb ve Vašem městě (ty bývají zdarma), kteří by Vám mohli pomoci jak s případným odkloněním MDMA z Vašeho života, tak se špatnou náladou a pocity, že se necítíte v pořádku. V rámci psychoterapie, viz tento text, by se ještě zvýšily šance na urychlení celého procesu zpět k původnímu chování a povaze.

Držíme Vám palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality