Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, sebekritické myšlenky

17.3.2019

Dotaz

Dobrý den, jsem v životě celkem šťastná, jako každý, mám i já obláčky, ale o ni vážého nejde Jediné s čím mám problem je trochu sociální fobie a pocit toho, že se na mě každý zlobí a že pořád dělám všechno špatně Mám známeho, který mi tvrdí, že se musím uvolnit a k tomu mi pomuže marihuana Já jsem drogy nikdy nezkoušela a ani nepiji alkohol, jsem tedy celkem silný kuřák, a já jsem mu to odsouhlasila, nemám problém s tím to zkusit, jediné, čeho se bojím je první reakce, bojím se, že mi bude extrémně špatně od žaludku, nemám ten pocit uplně v lásce, nerada zvracím Myslíte, že je dobré to zkusit a nabít si čumák, nebo to nemám vůbec zkoušet? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

31041
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Co se týče Vaší otázky týkající se experimentu s marihuanou a možných rizik či pozitiv v souvislosti se sociální fóbií a uvolněním, tak za mě pokládáte velmi důležitý dotaz a oceňuji, že se snažíte informovat před případným vyzkoušením této psychoaktivní látky a nejdete do toho po hlavě.

Ze zkušeností z přímé adiktologické praxe (a z dotazů našich klientů) bych Vám chtěl napsat, že marihuana by teoreticky mohla mít uklidňující efekt, zároveň však existuje nezanedbatelné riziko zcela opačného působení a zesílení úzkostného prožívání (obzvlášť u té silné, která má vyšší procento THC). Více informací můžete najít v tomto článku. Výsledný efekt může ovlivňovat mnoho různých faktorů, které zahrnují mimo jiné citlivost vůči účinkům dané substance, set a setting atd. V rámci přístupu harm reduction (snižování rizik) bych Vás chtěl proto podpořit k opatrnosti a k důkladnému zvažování, zdali v tomto ohledu riskovat.

Na závěr bych rád ještě dodal, že naprosto rozumím tomu, že hledáte možnosti, jak omezit nepříjemné sebekritické myšlenky. V tomto kontextu mne napadá o něco bezpečnější alternativa, a sice docházení na terapii a probrání témat, o kterých jste se rozepsala, s psychologem/terapeutem (viz tento náš text).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality