Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Zdravotní potíže po šňupání pervitinu

17.3.2019

Dotaz

Zdravím, Pervitin jsem poprvé bral v 17-18 letech, cca rok v kuse pomalu každý den ve větších množstvích, poté rok a půl pauza a v současné době už minimálně rok s občasnými malými přestávkami (v mnohem větších množstvích, občas kombinuji i s krystalickou MDMA) užívám hlavně šňupáním. Poslední měsíce se potýkám s problémy, nejspíše s dutinami nosními. Po každém šnňupnutí ať je dávka sebevětší se skoro nedostavují tzv. propady. Tedy to že se droga dostane až do krku následujíce spolknutím. Objevují se mi různé bulky v oblasti krku. A nejzajímavější je že pokud intezivně tlačím na různá místa po těle (Oblast krku, ramen, až do poloviny zad) a přitom tzv. popotahuji, tak se propad dostaví. Je mé tušení že mám rozežrané dutiny takovým způsobem že se mi ty žíravé látky které užívám dostávají nějakými cestami až do výše popsaných míst a tam následně dále rozežírají co jde? Jak moc vážné to je? O co přesně jde? Co s tím dělat (myslím léčbu, nebo alespoň částečnou regeneraci?.. Objevují se mi občas velmi zlé "stavy" kdy mě brní celé tělo, ztratím schopnost ovládat mimiku tváře, pomalu nemůžu chodit atd. (Jednou pro mne dokonce jela záchranka , museli mi něco píchnout abych se z toho dostal protože sem se už pomalu dusil.) Při iv aplikaci tyto problémy nemám takže je mi jasné o co pravděpodobně jde. Hlavně chci slyšet úplná fakta od odborníků. Mockrát vám děkuji za jakoukoliv radu/pomoc/myšlenku. S přáním šťastného života bez drog Mr.Dement.

31040
 

Odpověď

Dobrý den,

rozumím tomu, že chcete vědět, co přesně se s Vaším tělem děje a jak negativní projevy alespoň zmírnit. A oceňuji, že to řešíte.

Nejsem lékař, nedokážu Vám tedy z tohoto hlediska vysvětlit, o co přesně jde. Nicméně i jako nelékař můžu říct, že potíže, o kterých píšete, mi připadají závažné nebo minimálně hodné pozornosti. Nosní dutina a sliznice velmi trpí při pravidelném šňupání pervitinu a může dojít až k nevratnému poškození. Tipy, jak zmírnit rizika šňupání, jsou například rozdrcení směsi na co nejjemnější prášek, zvlhčení, nejlépe propláchnutí nosu vlažnou vodou nějakou dobu před a po šňupání, použití oleje s vitamínem E, který pomáhá hojení.

Nejsou však všespásné a nejúčinnější regeneraci umožní jen dostatečně dlouhá pauza od šňupání a ideálně léčení následků podle pokynů lékaře. Totiž určit, o co přesně se jedná a jak to léčit, může opravu jen lékař po odpovídajícím vyšetření. Na místě to je zejména také u stavů, kdy Vám brní tělo, nemůžete chodit a dusíte se.

Nitrožilní aplikace může působit jako řešení, jedná se však o nejrizikovější způsob užívání drog a přináší obrovské množství komplikací. Šetrnější variantou je například užití ústy (ideálně v kapsli). Přesto každá varianta má nakonec svá rizika.

Kromě návštěvy lékaře Vás chci ještě podpořit v kontaktu s touto anonymní službou, kde lze získat další fakta od odborníků a podobná témata zde řešit a probrat je důkladněji.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality