Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, dojezdy

18.3.2019

Dotaz

MDMA komplikace Dobrý den, cca 4x do roka užíváme s partnerem MDMA (na miligramy přesně odvážené krystalky) buď v rámci párty s přáteli, nebo jako „utužování vztahu“ s partnerem o samotě. Nikdy k tomu nepiju alkohol, piju dost vody, vždycky je všechno v pohodě, ale poslední tři seance mám problémy ještě třetí den po požití - bolest hlavy, motání hlavy, pískání v uších, žaludek na vodě, nevolnost, únava, fyzicky jsem nepoužitelná, ale psychicky v pohodě. Vždycky si vyhrazuju minimálně 24 hodin na klid a dřív to stačilo, teď si musím brát i Kinedril a mít klid aspoň dva dny. Jsem jediná, kdo měl problém s úplně stejnou látkou, tak jsem tentokrát snížila oproti ostatním ještě množství, ale zle je mi stejně. Nemáte nějaké tipy na zmírnění nepříjemného dojezdu, případně v čem ještě zlepšit přípravu? Mám chronický nedostatek hořčíku, tak možná zvýšit před příštím užitím dávku hořčíku a nějakých minerálů? Mockrát děkuji a mějte se pěkně!

31038
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za napsání do naší poradny. Půjdu rovnou k Vašemu dotazu. Co se týče nepříjemného dojezdu a možností jak jej zmírnit, tak jedna z možných hypotéz by byla spojená s náhlou vyšší citlivostí vůči účinkům extáze a s psychosomatickou reakcí, která by mohla být signálem Vašeho těla, abyste užití MDMA ještě více omezila (anebo ji neužívala). Není až tak neobvyklé, že po určité době konzumace dochází k individuálním změnám ve vnímání, jak u akutní intoxikace (a např. nárůstu vedlejších účinků), tak i u intenzity "dojezdů".

Co se týče zlepšení přípravy, pohledem přístupu harm reduction je možné doporučit dát především pozor na doplnění důležitých vitamínů a minerálů v těle, které se s každou konzumací MDMA ztrácí. Hořčík by Vám tedy rozhodně neměl uškodit, je však zároveň důležité nepřekračovat denní dávky. V současné době je také diskutováno (jako jedna z dalších HR variant) následné doplnění 5-HTP (5-hydroxytryptaminu), látky ze které v těle vzniká serotonin (5-HT). Jedná se o potravinový doplněk, který je schválen americkým National Institute of Health. Na druhou stranu se však domnívám, že by jeho případnému užití měla předcházet konzultace s lékařem (ohledně interakcí s jinými léky či substancemi atp.)

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality