Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Nepříjemné stavy po MDMA, pervitin

25.3.2019

Dotaz

Dobrý den, jsem občasným uživatelem extáze 1x max 2x za měsíc. Takhle už to držím 2 roky. Za tu dobu jsem si přečetl X článků o extázi a nasledoval tolik dokumentů že už vím na co si dávat bacha atd... Teď k věci, občas se mi na akci stane, že si dám kouli tak 1-2 hodiny je mi fajn a pak začne ten stav který nesnáším. Můj mozek se začne sekat do vlastních myšlenek a pak začnu přemýšlet nad věcma co se mi můžou stát (Serotoninový syndrom, přehřátí organismu, dehydratace, předávkování atd...) v tu chvíli si musím akutně sednout a přemýšlet ještě víc nad těmito věcmi. Občas si myslím že když si dám další půlku tak mě tyto myšlenky přejdou, ale ještě víc to zhorším. No a když už se dostanu do tohodle stavu tak už prostě jenom sedím, nehýbu se, nekomunikuji... vlastně se mi dějou opačné účinky než co by se mi měli dít. Moje otázka tedy zní co je tohle za stav a proč se tohle stává? Nadměrná dávka? Příměsi v tabletě (pervitin atd...)? Nebo je to tím že mám tolik informací o droze že se vlastně v povědomí sám o sebe bojím co se mi může stát? Protože znám X lidí co drogu nijak nestudují sežerou XXX koulí za večer a baví se tak dobře že si to ani nedokážu představit. A já si musím dávat co nejmenší množství často i pod 80mg a ideálně čistýho emka abych se do tohodle stavu nedostal... Moje druhá otázka směřuje na pervitin, už nějakou dobu ho chci zkusit a zajímají mě účinky oproti MDMA. No trochu se bojím závislosti. Jediná věc proč jsem ho ještě nezkusil. Moje otázka tedy zní, zda si myslíte že pervitin má natolik lepší a odlišnější účinky oproti MDMA že se s ním vyplatí experimentovat. Předem děkuji za odpověď.

31031
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Nejprve k Vaší první sérii otázek na nepříjemné stavy, do kterých se dostáváte po užití extáze. Nejpravděpodobněji zní ta hypotéza, že při změněném stavu vědomí intenzivně přemýšlíte (i podvědomě) nad negativními projevy, které by mohly po užití nastat. Za nás mohu napsat, že nejde až tak o ojedinělou nežádoucí reakci v případě intoxikace některými psychoaktivními látkami. Zároveň by se mohlo jednat i o signál mozku/těla, že jste s konzumací MDMA (1 x až 2 x do měsíce) již za hranou a že je Váš organismus nadměrně zatěžován. V rámci přístupu harm reduction jsou obecně doporučovány mnohem delší intervaly mezi jednotlivými užitími (minimálně 2 - 3 měsíce). Vliv pak může mít i set a setting, viz tento náš text.

Co se týče Vaší druhé otázky na pervitin, tak obavy ze závislosti jsou na místě. Pervitin má velmi vysoký závislostní potenciál a oproti extázi je spektrum jeho účinků/dopadů rozdílné, viz např. tyto informace. Míra jeho rizikovosti (ať už pohledem nebezpečí vzniku závislosti či zatížení psychických a somatických funkcí) je oproti MDMA mnohonásobně vyšší.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality