Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Hádky s matkou

31.3.2019

Dotaz

Zdravím, v roce 2015 jsem měl zkušenost s drogou. Od té doby abstinuji. Má matka o tom vím. Při hádkách s matkou mi matka nadává do narkomanů a svádí zdravotní potíže, které mám již od vysoké školy na drogy. Má matka si je moc dobře vědomá všech zkutečnosti a tyto nadávky řve natolik, že o tom ví celé naše okolí včetně sousedů. Už nevím jak mám postupovat dále. Nedávno řvala tak nahlas, že jí slyšeli známí, kteří hráli na hřišti fotbal. Od vysoké školy trpím chronickým zánětem tlustého střeva, které mi čas od času znemožňuje pracovat. Mí známí, má obvodní lékařka i kolegové v práci ví, jak mi matka nadává do narkomanů a když jdu na nemocenskou mají s tím problém. Až do té míry, že jsem musel odejít z práce. Poraďte mi co mám dělat. Toto je hyenizmus.

31020
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz a za projevenou důvěru a omlouváme se za prodlevu v odpovědi. Je dobře, že hledáte radu, co dělat, aby nedocházelo ke slovním útokům ze strany matky.

Rozumím tomu, že je Vám celá situace nepříjemná. Napadá mne, zda je možné s matkou komunikovat o Vašich pocitech a o tom, že Vám její útoky způsobují komplikace v osobním i pracovním životě. Někdy je obtížné zavést takovýto rozhovor doma, nabízí se tedy možnost se obrátit na rodinnou poradnu či psychoterapeuta pracujícího s dvojicemi ve Vašem okolí. Pod vedením zkušeného rodinného poradce by se Vám mohlo podařit promluvit si o Vašem vztahu s matkou a o tom, co se mezi vámi děje v bezpečném prostředí. Zjistit jaké jsou její motivy pro to, jak s Vámi jedná a co by to mohlo změnit. K tomu je ale nutné, aby Vaše matka souhlasila a spolupracovala. Aktivní účasti vás obou (ať už při rozhovoru doma či jinde) je pro změnu potřeba.

Pokud by to situaci pomohlo zlepšit, můžete svou abstinenci matce dokázat testem na drogy (z moči nebo ze slin), který lze koupit v lékárně nebo na internetu. Díky tomu budete mít argument, že již narkomanem nejste. Nevýhodou je, že tyto testy nejsou bohužel vždy spolehlivé a mohou vykazovat falešnou pozitivitu, i když člověk nic neužil. Proto by mohlo být lepší udělat si test v soukromí a až pak ho případně ukázat matce.

V případě neúspěchu se nabízí také alternativní možnost odstěhovat se od matky a tak se od jejích útoků vzdálit. Pokud je to pro Vás proveditelné, můžete tuto možnost také promyslet.

Držíme Vám palce, poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality