Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Drogové testy, doba detekce

1.4.2019

Dotaz

Dobry den, patrim k tem co si obcas neco daji.. pravidelne neberu nic, a kdyz uz, jde o kouli nebo MDMA a hodne vyjimecne pervitin. Jedna se ale v prumeru cca o 4 dny v mesici a v malych davkach. chtel jsem se zeptat, za jakych podminek mi muzou chtit udelat testy na drogy pri silnicni kontrole? A kdyz bych byl k takovym testum vyzvan, po jak dlouhe dobe ‘nalizu’ zminovane drogy? Pr.: kdyz bych si dal v patek, tak kdy muzu s klidem sednout za volant..?

31018
 

Odpověď

Dobrý den,

podmínky, za kterých mohou být požadovány testy na drogy jsou jednoduše a detailně rozepsány např. v tomto textu. Co se týče doby, po kterou jsou uvedené substance zachytitelné prostřednictvím slinného testu - ta se liší podle typu testů, "síly" psychoaktivní substance, užitého množství a dalších faktorů. Svou roli při odbourávání z organismu hraje také zdravotní profil jedince, věk, váha a rychlost metabolismu.

Obecně lze říci, že MDMA a jí podobné látky (včetně pervitinu) jsou zachytitelné ve slinách cca 1 - 3 dny od posledního užití. V případě užívání extáze cca 4 x do měsíce by mohlo být bezpečnější počítat raději se střední či horní hranicí detekce. Je třeba však zároveň podotknout, že vše je trochu komplikovanější. Orientační drogové testy ze slin nebývají 100% spolehlivé a někdy vykazují tzv. falešnou pozitivitu (např. u osob, které nikdy nic neužily anebo u těch, kteří látku nekonzumovali delší dobu). Proto bývá optimálním postupem následné podstoupení krevního toxikologického testu v nemocnici, který je již zcela přesný a průkazný. Důležité je to i kdybyste něco užil, ale dostal byste se pod hranici 25 ng/ml látky v krvi, což je limitní hodnota pro pervitin i MDMA, od kdy je řidič posuzován jako pod vlivem.

Závěrem si neodpustím poznámku, že v rámci přístupu harm reduction (snižování rizik) jsou v případě MDMA doporučovány min. 2 - 3 měsíční pauzy mezi jednotlivou konzumací, aby se mozek (a rozkolísané hladiny jednotlivých neurotransmiterů) mohl opět zregenerovat.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality