Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Substituční program

5.4.2019

Dotaz

Dobrý den ,od 14 let užívám tvrdé drogy v různém množství a v různých intervalech. Osm let jsem intenzivně užíval denně marihuanu a příležitostně ,ale velmi často pervitin.Asi od patnácti jsem užíval nepravidelně nitrožilně opium a perorálně pak diolan , kodein,DHC a bzd.Kvuli Hcv jsem na půl roku s některými drogami musel skončit ,ale stejně jsem užíval vysoké dávky BZD a marihuany.Hned po uzdravení jsem začal znova s pervitinem, alkoholem,a vším co šlo.Po nějaké době jsem přestal s marihuanou a začal brát vysoké dávky pervitinu téměř denně několik let,to mi přestalo dělat dobře a já se vrátil k opiátům,opiu,tramalu,DHC ,kodeinu ,morfiu ,a všem možným bzd hlavně rivotrilu.V tu dobu už jsem měl silnou fyzickou závislost. Nedavno jsem podstoupil 4 měsíční léčbu a hned po ukončení jsem zase začal .Absťák přišel již po první dávce opiátů.Nic mě nebaví a snahy změnit to po sedmnácti letech jsou marne.Rozhodl jsem se o ambulantní substituční lecbu ,myslíte že mi bude vyhověno?Poradite mi jak postupovat ,aby mě přijali a já se zbavil toho strašného kolotoče abstaku ,rausu ,stihomamu a absenci ,děkuji za odpověď Ejdž

31010
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Oceňuji, že se snažíte aktivně změnit Vaši situaci a dlouholetý vztah k užívání psychoaktivních látek. Rád bych Vám napsal, že absolvování několikaměsíční léčby může být do budoucna velmi solidním a stabilním základem pro budoucí vyléčení a to i přes to, že jste poté opět začal. Někdy se však i z těchto důvodů doporučuje domluvit si po ústavní léčbě tzv. doléčování (jako určitou pojistku), které představuje pravidelné docházení po určitý čas do ambulantního terapeutického programu (k psychologovi/terapeutovi). V rámci této služby je možné probrat některá důležitá témata a rizikové situace, které se standardně objevují při navrácení se zpět do prostředí, které měl člověk propojené s braním. Někdy pomůže až dlouhodobá léčba (obvykle na cca rok) v komunitě.

Substituční léčba je nyní určitě jednou z možností, kterou máte. Konkrétní vstupní podmínky Vám sdělí naši kolegové po zavolání na telefonní číslo: +420 776 289 116 (obecně bývají nastaveny takto), anebo lze oslovit i MUDr. Marka (substituce Suboxonem) a domluvit si s ním konzultaci. Nevidím důvod proč by Vám nemělo být vyhověno, nutno ovšem dodat, že např. u zmíněného kolegy/psychiatra může objednání nějaký čas trvat. K substituci metadonem i Suboxenem je možné připojit i terapeutickou podporu a docházení do Terapeutického centra, viz tento telefonický kontakt: +420 778 486 355.

Držíme palce. Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality