Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, motání hlavy

9.4.2019

Dotaz

Dobrý den, jsem uživatel marihuany přibližně 1,5 roku a to každý den. Nebyl den, kdy by nebyl minimálně 1 joint. Množství se lišilo od 1g až po 5g. Nyní jsem byla v zahraničí na dovolené 2 měsíce, kde jsem si za tu dobu zahulila pouze 3x. Neměla jsem s tím žádný problem z ničeho nic si měsíc nedám. Pouze na začátku se mi motala hlava prvních 10 dní, šle k žádnému lékaři jsem nesla, usoudili jsem pouze abstinencni příznaky a nechtěla jsem být někde,, za blázna’’ kterému chybí marihuana. Po návratu domu, jsem si opět zakourila, a stav mám na omdlení, pocit ze nemohu dýchat, motá se mi hlava, nemohu stát na nohou, vypiju v zápětí klidně 2l vody. A takový stavy mám až do teď. ( třeba měsíc) s tím ze jsem třeba zkusila nehulit 4 dny a pak jsem to znova zkusila, ze zvědavosti, co budu mít za stav. A trvá to až do teď, nemohu si ani jednou potáhnout protože mi je hned na omdleni. Nevíte jak to je možné ? Děkuji

31002
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Takto výrazně nepříjemné stavy po užití marihuany a při jejím vysazení, které popisujete, nejsou příliš obvyklé. Nicméně v poslední době se v poradně setkáváme i s podobnými problémy a to o něco častěji než dříve. Je však obtížné takto na dálku a bez podrobnější znalosti situace a Vašeho zdravotního stavu odhadovat, čím by mohly být způsobeny, navíc v týmu nemáme lékaře.

Mám-li se alespoň obecněji vyjádřit napadá mne několik základních hypotéz. Stává se běžně, že při dlouhodobějším pravidelném užívání marihuany opravdu může organismu při jejím vysazení trvat nějakou dobu, než se zregeneruje a stabilizuje. S tím mohou být spojeny například potíže se spánkem, únava, ale i například bolesti hlavy nebo nepříjemné pocity. Ty by pak měly během několika dní až týdnů od ukončení užívání pozvolna ustávat. Motání hlavy, problémy s dýcháním a pocity na omdlení mohou také signalizovat nějaký zdravotní problém, například kolísavý, vysoký či naopak nízký krevní tlak. I samotná marihuana může negativním způsobem ovlivňovat srdeční činnost, cévní soustavu a krevní tlak (rychle snižovat či naopak zvyšovat). Zároveň se tento typ obtíží někdy objevuje při vysokém stresu nebo u psychicky náročných stavů či psychických onemocnění. Pokud tedy během následujících dní nebudete cítit úlevu a potíže nebudou ubývat, doporučuji raději vyhledat lékaře a podstoupit vyšetření, abyste odhalila příčinu potíží. Zároveň doporučuji se nyní užívání marihuany snažit vyhnout, minimálně do doby, než se budete cítit dobře.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality