Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Různé způsoby aplikace

2.5.2019

Dotaz

Dobrý den, beru pervitin přibližně 5 let a vyzkoušel sem všechny různé druhy aplikace od kapslí, přes anální aplikaci, až po jehlu... Všude čtu, že aplikace nitrožilně je vůbec ta nejhorší a nejrizikovější. Jaký na to máte názor? Aktuálně střídám kapsle s jehlou, všechny druhy aplikace mají své plusy a mínusy, ale mě naopak přijde, že aplikace jehlou má nejmenší dopady na tělo. Dávám si jehlou cca rok, vždy jehlu použiju jen jednou, nikdy by mě nenapadlo si vzít cizí jehlu apod... Alobal ničí zuby víc než normálně, sniff ničí přepážku apod... Nevím, jak přesně dotaz formulovat... Souhlasíte s tím, že při dodržování určitých zásad je aplikace jehlou nejsterilnější? (tzn. vždy čistá jehla, vždy vlastní a nenamáhat tolik žíly) Radši budu mít špatné žíly, než žádnou přepážku, nebo 2 zuby Co si o tom myslíte? Děkuji za názor.

30987
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz, je fajn, že se zajímate o bezpečnější způsoby aplikace. U nitrožilní aplikace jsou dopady nejprve vidět velmi málo, protože na povrchu těla jsou pouze vpichy. Bohužel není vidět, co látka udělá uvnitř žíly a celého těla. Kromě zjizvení míst vpichů hrozí snížení průtoku v daných žilách, neprokrvování končetin a poškožení krevního oběhu. Také hrozí nejrůznější infekce a vytvoření abscesu, který se nemusí udělat jenom v místě vpichu, ale riziková látka může putovat v krevním rečišti a následně se může udělat absces (ložisko hnisu a zánětu) i jinde na těle nebo uvnitř těla, na orgánech atd. Jednou z nejvážnějších komplikací je infekční endokarditida.

Aplikace jehlou není nejsterilnější, protože do krve se dostává daná látka přímo - se všemi toxickými příměsmi z výroby, s pojivy a především s bakteriemi. Při aplikaci přes sliznici dochází sice k poškození sliznice, ale sliznice v tomto případě plní ochrannou funkci a část těchto škodlivých látek zadrží při průchodu do krevního řečiště.

Je dobře, že si dáváte vždy čistou a novou jehlou, vyhnete se tak přenosu infekčních nemocí jako je žloutenka typu C, HIV apod. Pro bezpečnější aplikaci kromě vždy nové sterilní jehly je potřeba dodržovat přípravu ve sterilní nádobce, ředění novou sterilní vodou určenou pro aplikaci do žíly (v kohoutkové nebo balené jsou minerály, vodní kámen atd., které by do žíly neměly přijít), filtrování přes bavlněný filtr z jednoho vlákna, který je k tomu určený (například vlákna cigaretových filtrů se mohou následně zapichovat zevnitř žíly), otření místa vpichu před aplikací dezinfekčním čtverečkem (na kůži žijí přirozeně bakterie, které jsou na povrchu těla neškodné, ale mohou poškozovat cévy a srdce), osušení místa vpichu po aplikaci suchou buničitou vatou a přelepení sterilní náplastí. Zde je popsán manuál bezpečné aplikace.

Obecně by se dalo říci, že bez přepážky i bez zubů se dá žít, ale bez fungujícího cévního systému ne. Proto platí, že je injekční aplikace z hlediska dopadů na tělo nejrizikovější. Ještě bych Vám ráda doporučila oslovit místní Kontaktní centrum, kde dostanete zdarma veškerý potřebný materiál pro bezpečnější injekční aplikaci a můžete s nimi probrat různé další tipy, jak co nejvíce předejít rizikům.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality