Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Užít kokain?

6.5.2019

Dotaz

Dobrý den, ráda bych se zeptala na něco, co mi vrtá hlavou. Proč jsou drogy tak špatné, když např. po užití kokainu, který lidem dodá sebevědomí, nemají strach z věcí, ze kterých by normálně strach měli a jsou více "chytří"(?) prostě nerozumím tomu. Proč to lidi berou když potom přijdou ty hrozný dojezdy? A poslední otázka.. Nepodporuji drogy, nikdy jsem kromě trávy a cigaret a toho alkoholu nic neměla, přesto mě to láká. Nechci s tím začínat a být na tom závíslá, jen bych chtěla zkusit po dlouhém uvažování zda pervitin, extázi nebo kokain jsem zvolila kokain, jen mám strach že se zblázním, protože se mi nebudou stavy na droze líbit. Taky by mi vadilo kdybych nemohla usnout, neměla hlad, jen to chci pro zajímavost zkusit. Jen jednou a já to opravdu myslím jen jednou. Co by jste mi vy doporučili? A taky bych nechtěla abych dostala místo kokainu třeba omítku nebo tak :D To by mě taky zajímalo jak zjistit co je v pytlíku který dostanu. Děkuji za odpověď. Mějte se.

30984
 

Odpověď

Dobrý den Viktorie,

omlouváme se za prodlení. Díky za dotaz, je fajn, že se zamýšlíte nad okolnostmi užívání drog a že si zjišťujete informace dopředu.

Kokain je stimulant, přináší energii, euforii, sebevědomí a podobně. Stejně jako jiné drogy včetně alkoholu tedy přináší člověku něco pozitivního, což je zároveň důvod, proč ho lidé berou. Ovšem má také své negativní stránky, a to i při užití jen jednou. Jedná se o zátěž pro tělo, především pro srdce a oběhovou soustavu, při vyšším množství hrozí předávkování. Po psychické stránce může způsobit úzkost, agresivitu nebo až toxickou psychózu. Dalším rizkem, jak sama píšete, je nejasný obsah. Existují omezené možnosti, jak složení ověřit, můžete se o nich dočíst v tomto článku.

S tolika riziky a navíc když můžou přijít hrozné dojezdy, se může zdát zvláštní, proč lidé berou drogy. Odpověď není jednoduchá, v podstatě u každého je to různé, shrnutí najdete v tomto článku. A při pravidelnějším užívání se pak přidává závislost.

Píšete, že Vás užití kokainu láká. U všech drog to tak zkrátka je, že něčím lákají, zároveň rizika jsou neoddiskutovatelná. Tohle všechno je potřeba vzít v potaz, pokud se už rozhodnete kokain (nebo pervitin či extázi) užít. Pak se doporučuje rozhodně věnovat co největší pozornost snížení rizik. Tedy užít co nejmenší množství, nekombinovat s ničím dalším, vzít v potaz zdravotní stav, a to jak momentální, tak dlouhodobé zdravotní potíže či předpoklady k nim (především související se srdcem a oběhovou soustavou). Je také důležité mít u sebe někoho, kdo by v případě potřeby mohl pomoci. Ovšem nikdy nelze zaručit stoprocentní jistotu, že vše proběhne bez problémů. Každopádně rozhodnutí, zda kokain přes všechna tato rizika užít, je na Vás.

Zdraví poradna EXTC

 

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality