Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, těhotenství

10.5.2019

Dotaz

Dobry den, myslim jsi ze jsem tehotna no jeste to nemam potvrzene. Kazdopadne bych se rada sverila s mojim problemem. Ja i pritel jsme dlouhe roky kazdonenni kuraci marihuanny (kourime tak 4 jointy denne plus minus). Jsme v celku uspesny a mame sporadanou a stalou praci v nemecku kde i zijeme. Ja kourim tak cca 10-11 let denne a pritel jeste dyl. K tomu dost casto pije pivo, da si tak ctyri kousky po praci a nekdy i vic. Ja nepiju vubec a take nic jineho neberu. Jsem ale dost hubena, merim 168cm a vazim 47kg, to ale mame celkem v rodine a hubena jsem odjakziva ale vzhledem na okolnosti co se tyce me vahy a navyku chtela jsem se zeptat jestli to nemuze mit nejaky hrozny dopad na miminko ktere si budeme chtit nechat? V zadnem pripade bych mu nechtela nijak ublizit. Navic jsem pred 10 lety prodelala 3 miniinterupce. Urcite bych chtela s travou skoncit aspon v obdobi tehotentstvi a nasledneho kojeni a nebo to aspon minimalne omezit tak moc jak jen to pujde. Nikdy jsem se prestat ani nepokousela protoze k teto rostline mam kladny vztah a tak z toho zacinam mit docela hruzu ze to nezvaldnu. Navic mi hodne pomaha pri depresich ktere me obcas postihuji, bolestech atd. A to vic jak nejake prasky co jsi koupim bez predpisu v lekarne. Svymu gynekologovi se bojim sverit protoze v nej nemam duveru. Byla jsem tam zatim jenom jednou na prohlidce takze ho ani neznam a tak nevim kam se s timto obratit. Nasla jsem ale Vasi poradnu, kde jsem se docetla a nasla spoustu uzitecnych informaci no porad mam potrebu se sverit a zeptat se. Moc Vam dekuji za odpoved a preji pekny den.

30981
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny a za důvěru. Moc oceňuji, že se snažíte k případnému těhotenství přistupovat odpovědně a přemýšlíte nad tím, jak neohrozit sebe a miminko. Zároveň rozumím tomu, že máte po mnoha letech kouření marihuany obavy z toho, jak bez ní zvládnout bolesti a deprese.

Co se týče možného dopadu, sice zde nejsme přímo lékaři, ale podle dostupných informací by vliv na vývoj plodu měl být v rané fázi těhotenství spíše minimální. I tak se však doporučuje nic neriskovat a vysadit ji co možná nejdříve poté, co zjistíte, že jste těhotná (při plánovaném těhotenství je doporučováno ještě před otěhotněním). Je proto pochopitelně optimálním řešením ji nadále neužívat a zcela vysadit, přičemž pokud by Vám víc vyhovovalo pozvolné snižování, lze postupovat i takto.

Pokud se nepodaří přestat hned, je vhodné alespoň se snažit co nejvíce snížit rizika, tedy co možná nejvíce omezit (užívat menší množství a prodlužovat intervaly bez marihuany), vyhnout se kouření a zplodinám z marihuanových cigaret (lze využít např. vaporizér), užívat marihuanu s nízkým obsahem THC atd.

Stejně tak důležité může být probrání celé situace s partnerem a například jeho minimálně omezení této psychoaktivní látky, jelikož se stává, že Vaše chutě (odborně craving či bažení) na marihuanu by mohly být ovlivněny také jeho konzumací anebo alespoň nastavení základních pravidel, respektive přístupu k marihuaně a společnému soužití (její nekouření doma atp.).

Nemáte-li v Německu možnost terapeutické podpory v rámci plánovaného vysazení marihuany, která by mohla být takto na začátek velmi efektivní, tak doporučuji vyzkoušet TUTO online léčbu. Najdete zde užitečné nástroje pro kontrolu užívání, praktické přehledy a tipy, jak přestat a také možnost individuálních konzultací s osobním garantem prostřednctvím chatu. Variantu by mohla představovat i terapie přes Skype. Do budoucna by se mohly ještě hodit TYTO tipy a rady, jak minimalizovat nebezpečí tzv. re/lapsu.

Držíme Vám palce. Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality