Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Sestra přítele asi bere pervitin

20.5.2019

Dotaz

Dobrý den, můj přítel má sestru (32let), které dříve užívala pervitin, přímo jehlou. Pak se teda na to přišlo byla prý na léčení a dostala se z toho. Po jejím léčení sem se dala s přítelem dokupy. Takže sem moc nevěděla o její minulosti, ale jednou se mi přítel svěřil. No a my se teď bojíme nebo spis víme, ze v tom zase lítá. Slyšeli jsme to i od dalších lidi. Mění furt práce, kde krade peníze, zjistili jsme, ze má další dluhy a insolvenci kolem. Do toho má akné na obličeji,výlevy nálad, občas se ji klepou ruce, furt nekam jezdí. Má výkyvy váhy a precpava se, takže chuť k jídlu má. A šílené lze. A to si myslíme už tak 2 a půl roku, ze v tom je, vypadá hůř a hůř. Ale bohužel jejich mamka nic nedela, ani táta. Nechtějí o ničem vědět všechno ji zaplatí. A říkají ze se změní. Což mě už to trápí. Nevím jak se s tím vypořádat, s přítelem se kvůli tomu hadame. Vadí mi jak okolo všechny využívá a všechno ji prochází, ze to bude jak pro jejich rodinu tak pro ni horší a horší.

30973
 

Odpověď

Dobrý den,

omlouváme se za prodlevu v odpovědi. Rozumím tomu, že situace, kterou popisujete na Vás a přítele takto silně působí. Změny v chování, které pozorujete skutečně vypadají jako charakteristické symptomy problémového užívání či závislosti na pervitinu (emoční labilita, manipulace, lhaní, potíže s pletí, záchvatovité přejídání a další). Zároveň je třeba podotknout, že takto na dálku přes internet není možné danou domněnku s jistotou potvrdit.

Bohužel se stává, že rodina a blízcí bývají případnou závislostí jednoho z členů rodiny extrémně zasaženi. Tzn., že mohou být víc a víc na pokraji svých sil (trvá-li navíc vše delší dobu nebo se opakuje). Někdy proto mohou vážnost okolností raději zlehčovat či popírat a vyčkávat na změnu blízkého anebo zázrak. K důležitým krokům, které jsou potřeba (viz např. info ZDE) pak nemusí dlouho docházet.

Pro Vás a Vašeho přítele by snaha o zlepšení této situace mohla znamenat velkou zátěž s nejistým efektem. Může být proto důležité, abyste v tom všem nezapomínali na sebe a péči o vztah. Pokud Vám vadí, že se situace neřeší, je důležité společně s přítelem nastavit hranice a možnosti podpory - co jste pro sestru ochotni dělat a co už ne. Nabízela by se např. varianta domluvení si (nejlépe s přítelem) přímé konzultace s profesionálem v nejbližší adiktologické ambulanci či kontaktním centru. Tam lze důkladněji probrat to co Vás trápí a získat další potřebné informace týkající se projevů závislosti, spoluzávislosti a různých pastí pro pomáhající rodinu a zároveň pro osobu, která se dostala do potíží se závislostí.

Největší efekt by mohlo mít, pokud by takovou konzultaci absolvovali především rodiče přítele (kde by mohla, ale také nemusela být přítomna sestra), což ovšem někdy bývá obtížně dosažitelné. Pokud Vám situace činí potíže, je dobré to nepřehlížet a otevřeně o ní mluvit.

Závěrem přikládám tuto Mapu pomoci, kde můžete vyhledat organizace, které působí ve Vašem kraji.

Držíme palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality