Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

AD, MDMA

28.5.2019

Dotaz

Dobrý den, pravidelně beru každé ráno antidepresiva (sertralin vipharm) a chtěl bych se zeptat jaký vliv by mělo MDMA na mé tělo a jestli je tato kombinace nebezpečná. Děkuji za odpověď.

30969
 

Odpověď

Dobrý den,

oceňuji, že se snažíte předem informovat ohledně rizik užití psychoaktivních látek, ve chvíli, kdy máte předepsány antidepresiva.

Konkrétně Sertralin se řadí mezi tzv. SSRI antidepresiva - funguje jako inhibitor zpětného vychytávání serotoninu. To znamená, že zvyšuje jeho množství v mozku, čímž dochází ke změnám v centrálním nervovém systému a ke zlepšení nálady. V případě kombinování s MDMA možné nebezpečí spočívá zejména v náhlé změně "chemie v mozku". Ta je ovlivňována předepsaným lékem a další chemické zásahy mohou působit těžko předvídatelné reakce (například silný propad nálady na tzv. dojezdu a její nestabilitu poté). Extáze také zvyšuje tep/tlak a při konzumaci s léky ještě více zatěžuje játra. I z tohoto důvodu je doporučováno, aby se na antidepresiva žádné další substance neužívaly (včetně alkoholu). O interakcích si můžete ještě přečíst např. ZDE.

Zvážení rizik a podstoupení daného experimentu je pochopitelně na Vás. Je možné mít štěstí a případná konzumace se může obejít bez potíží, ale také naopak. Pokud byste se přece jen rozhodl riskovat může být zásadní dodržovat zásady harm reduction - tedy užít malé množství, počkat než látka začne účinkovat (nezvyšovat dávku), dbát na správný pitný režim (nealkoholické nápoje, nepít málo, ale ani příliš), mít kolem sebe lidi, kteří se o Vás v případě potíží postarají, po akci si dát dostatek času na odpočinek, atd.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality