Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Rizika anální aplikace pervitinu

30.5.2019

Dotaz

Dobrý den, jsem rekreační uživatel pervitinu.. nedávno mě ale napadlo,že bysme s kamarádem zkusili jiný způsob užití,než klasicky šňupnutím,místo toho fouknutí do análu :D.Asi tuším,že v poradně s tím zkušenosti nemáte, ale zajímají mě zdravotní a samozřejmě nejen zdravotní rizika tohoto užití.Prý je nástup drogy mnohem rychlejší a intenzivnější,mám ale obavy, že mi s prominutím třeba shoří zadek :D..nebo co mi to udělá se střevama apod. Četla jsem, že při tomhle se látka nedostane přes střeva,ale přímo nějakou tlustou žilou do oběhu krve. V podstatě většinou při užití většího množství nebo vícekrát po sobě se mi stává, že mi teče malinko krev z nosu, je možné, že budu krvácet i tam zezdola? Děkuji..Viki ☺️

30968
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz, je dobře, že si před tímto způsobem aplikace hledáte informace, jaká jsou rizika a jak to udělat co nejbezpečněji.

Sliznice rekta je velmi dobře prokrvená, což zajišťuje rychlé vstřebání látky i nástup účinku. Zároveň má sliznice ve střevě mnohem větší plochu, ze které se dostává pervitin do oběhu, proto stačí i menší množství k dosažení obdobného účinku.

Zdravotním rizikem je tedy předávkování, protože stejná dávka jako při šnupnutí, může být moc. Je také potřeba dodržovat zásady bezpečného braní - dávat menší množství a nesdílet náčiní, protože i stříkačkou bez jehly se jde nakazit žloutenkami typu B i C a HIV, z toho důvodu, že i při opatrnosti a použití lubrikačního gelu či vazelíny může dojít k (mikro)poranění velmi prokrvené sliznice v konečníku. Pokud se neporaníte, krvácení zezdola by při jednorázové aplikaci nastat nemělo. Při sdílení nádobíčka také hrozí přenos Salmonely, HPV, genitálních bradavic aj. Tento způsob užití je samozřejmě zásah do střevní mikroflóry a může nastat například zácpa. Stejně jako u jiných způsobů aplikace je potřeba dodržet dostatečný odstup mezi jednotlivými užitími, aby se sliznice měla čas zhojit.

O alternativní aplikaci, včetně rektální, vyšlo také číslo II/2015 časopisu Dekontaminace, další informace můžete nalézt tam.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality