Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Jsou to příznaky hulení?

9.6.2019

Dotaz

Zdravim pred dvemi lety jsem prosel protialkoholnim lecenim kde sem zastavilzhru a 20ti lete piti chlastu nejakych drog a hlavne marihuany ...tu jsem ke konci svych alkoholickych let neuzival tak casto ...nicmene po navratu z lecebny jsem si po mesici zakouril travu a od te doby kourim denne tak pul gramu nekdy min nekdy vice ....proste sem to vymenil za chlast a chtel bych se zeptat jak moc velky vliv to muze mit na psychiku pze i me blizke okoli tvrdi ze jsem jiny dost podrazdeny zapom8nam a roztekany ...jsou to asi priznaky huleni ....nicmene to nebylo me okoli ale ja koho napadlo ze to muze byt z huleni Diky za odpoved

30962
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Oceňuji, že se jste se rozhodl po dlouholetém pití alkoholu pro takovouto změnu a absolvování léčby. Je skvělé, že se Vám povedlo pití alkoholu zastavit.

Co se týče "výměny" za marihuanu, tak u lidí, kteří se potýkají se závislostí, jde o poměrně častý jev, kde se jedna látka může zaměňovat za jinou. Mozek může být přece jen po dlouhé době užívání psychoaktivní látky (ve Vašem případě alkoholu) navyklý na časté ovlivnění vědomí a hledá náhražku. Obvykle se s něčím podobným setkáváme např. při zastavení braní pervitinu a následné kompenzaci alkoholem nebo workoholismem.

Těžko říct jaký vliv může mít konzumace marihuany zrovna na Vás (vše bývá dosti individuální), nicméně upřímně řečeno takto frekventované kouření zní již poměrně rizikově. A to v tom smyslu čeho si sám všímáte (zapomínání, nesoustředěnost, podrážděnost atd.). Vše pochopitelně může ovlivňovat také síla marihuany (čím více THC a méně CBD, tím větší nebezpečí duševní nestability). V obdobných případech se někdy doporučuje zkusit marihuanu vysadit (viz např. tyto tipy anebo ji alespoň velmi výrazně omezit) a zjistit jak člověk funguje tzv. "na čisto". Tak můžete zjistit, zda jsou Vaše potíže opravdu spojené s marihuanou.

Pokud by výkyvy v psychice pokračovaly může být cestou i větší podpora zvenčí a doléčování, např. ve smyslu návštěvy psychologa/adiktologa nebo psychiatra (Mapa pomoci).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality