Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, odvykání

19.7.2019

Dotaz

Dobrý den, od 16 let jsem ve styku s pervitinem, ale asi před rokem a půl se mi tato neřest vymkla kontrole. Po marných zkouškách přestat mi je jasné, že bez koníčku, který nahradí čas na drogách to bude téměř nemožné. Koníček jsem nikdy neměl a jsem samotář, takže tudy cesta momentálně nepovede. Napadlo mě navštívit psychiatra a vyžádat si léky na uklidnění, které by zastaly funkci koníčku, abych tím přečkal takové to "aktivní absťákové období". Myslíte, že nějaký psychiatr k tomuto řešení přistoupí při ambulatní léčbě ? Nebyl by to krok pro život na předpis až do smrti ? Nebo máte zkušenosti s pacienty, kteří prášky brali jako nástroj pro nápravu a po léčbě je dali stranou ? Myslíte, že ovlivnění života léky tohoto druhu je natolik znatelné pro mé okolí, že by obeznámení s mojí krizovou situaci bylo nevyhnutelné ? Mockrát děkuji za odpovědi a Přeji krásný večer.

30945
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz, Oceňuji, že se snažíte s užíváním přestat, zvlášť pokud se to, jak píšete, vymklo Vaší kontorle.

Vypořádat se s pervitinem často lidé zkoušejí nejprve sami, ale ne vždy se to povede. Co se týče psychiatra a jeho ochotě k předepsání léků na uklidnění, zde bude záležet, na koho narazíte. Bohužel v našem týmu přímo psychiatra se kterým by se to dalo zkonzultovat nemáme. Nicméně před předepsáním léků by Vás měl psychiatr vyšetřit a až na základě diagnostiky rozhodne, zda je pro Vás nutná nějaká medikace. Tyto léky s sebou nesou i určitá rizika, například některé mohou způsobit závislost (např. benzodiazepiny), ovlivnit Vaše chování, pozornost, prožívání apod. Zda bude jejich užívání znatelné pro Vaše okolí záleží na druhu léku, dávkování, Vašich individuálních charakteristikách, atd. Takto dopředu to odhadnout nelze.

Za naši poradnu moc zkušeností s pacienty, kteří využívali psychiatrické léky jako nástroj k ulehčení abstinence od pervitinu nemáme. V poradně v dalším kroku (poté co člověk zkouší přestat sám) doporučujeme kontaktovat odborníka na oblast závislostí v rámci AT poradny, poradenského, kontaktního či terapeutického centra ve Vašem okolí, viz Mapa pomoci, a pokusit se společně s ním najít nejvhodnější cestu k životu bez pervitinu Vám na míru. Užitečné informace byste mohl také najít v TÉTO knize.

Držíme Vám palce, poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality