Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin harm reduction

7.8.2019

Dotaz

Dobrý den, několik měsíců užívám pervitin šňupáním (každý týden 2-4 dny). Vím o všech negativních efektech na fyzickou i psychickou stránku a jsem si vědoma všech rizik. Ráda bych se vás zeptala na harm reduction ve formě vitaminů/suplementů. Momentálně beru magnesium s chelatovou vazbou, Reflex multivitamin, vitamin C, omega 3 a L-tyrosine. Vše kvalitní, z obchodů s doplňky stravy pro sportovce. Beru přesně podle příbalových letáků, dělám dobře? Popř. chtělo by ještě něco zásadního doplnit? Měsíčně to vyjde asi na 1300 Kč, které ráda investuji, abych předešla alespoň některým zdravotním potížím, které jsou s uživáním spojené, ale zároveň je nechci utrácet, pokud to vlastně nepomáhá. Předem děkuji za odpověď.

30938
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Existuje hned několik pohledů na využívání obdobných typů vitamínových doplňků. Osobně se k jejich využívání stavím rezervovaně, a to jednak na základě medicínského pohledu (anebo viz např. tento článek), kde zaznívá názor, že organismus spíše dokáže přijmout minerální látky a vitamíny z přírodních zdrojů (formou vyvážené stravy, klasických potravin, ovoce, zeleniny atd.). Na druhou stranu užívání některých doplňků bývá mezi uživateli doporučováno, ale to platí spíše u jednorázového užití podobných drog a za předpokladu dodržení dalších zásad harm reduction.

Je pochopitelné, že byste ráda při aktivním užívání pervitinu co nejvíce snížila negativní dopady spojené s touto substancí. Přikláním se však k názoru, že rizikové následky je možné minimalizovat cestou klasického snižování rizik (harm reduction). To znamená především cestou výrazného omezení jejich konzumace (např. 1 x 2 - 3 měsíce, kdy má mozek a nervová soustava šanci se opět trochu regenerovat), dále nízkým dávkováním a následně nepřetěžováním těla. Velmi důležité pro snížení rizik jsou také základní zásady jako dostatečný následný odpočinek, dostatek spánku, vyvážená strava a pitný režim.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality