Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Vstupní lékařská prohlídka a testování

14.8.2019

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz ohledně vstupní lékařské prohlídky, kterou dle zákona musí budoucí zaměstnanec projít před uzavřením pracovního poměru se zaměstnavatelem. Pokud se jedná o prohlídku před nástupem do běžné kancelářské práce, která nezahrnuje žádné řízení auta, obsluhu strojů, ani nic podobného, provádí se někdy při takové prohlídce testy na přítomnost drog v těle? A pokud by se takové testy prováděly, věděl by o nich budoucí zaměstnanec vždy zaručeně předem? Z toho co jsem pochopila z dostupných zdrojů, nejsou v současnosti drogové testy běžnou součástí vstupní lékařské prohlídky. Pokud by zaměstnavatel takové testy požadoval, musel by dát předem vědět budoucímu zaměstnanci, a obdržet od něj písemné povolení (podpis dokumentu navíc) k provedení drogových testů v rámci oné lékařské prohlídky. Pochopila jsem to dobře? Nebo je nějakým způsobem legálně možné, aby budoucí zaměstnanec přišel na vstupní lékařskou prohlídku, byla mu odebrána krev či moč (či vlasy), a ty následně podrobeny testům na přítomnost drog, aniž by o tom dotyčný byl uvědoměn?

30936
 

Odpověď

Dobrý den,

z informací co máme k dispozici mohu potvrdit Vaše předpoklady, že při vstupní lékařské prohlídce do nového zaměstnání obvykle k testování na užívání psychoaktivních látek nedochází. Dané testy jsou standardně požadovány pouze u některých zaměstnání. Jde o PČR, armádu, hasičské sbory, případně také řidiče z povolání atd. Testování obecně pak dále bývá ošetřeno v pracovní smlouvě (a v předpisech a směrnicích) daného zaměstnavatele.

O případném testování (nejen) v rámci vstupní prohlídky by měl být budoucí zaměstnanec rozhodně uvědoměn. Další údaje týkající se pravidel testování a vstupní prohlídky můžete najít v rámci tohoto odkazu.

Detailněji však doporučuji vše probrat přímo s našimi kolegy z drogové právní poradny A.N.O. (anonymně, bezplatně), která má v týmu právníky a specializuje se na dotyčnou oblast. Je možné jim např. napsat email na: ppano@asociace.org.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality