Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Potíže po pervitinu

19.8.2019

Dotaz

Ahoj. Uzival sem kdysi pernik. Davno. Prestal sem stim. Je to uz adi deset let. Nedavno sr mi ozval jeden znamej tak sem si rek ze co po deseti letech dam si. To bylo v breznu. Taky vsechno v pohode. Ted se mi ozval znova po 5 mesicich. Dal sem si trochu vic v kratkem casovem obdobi. Na tom mi nic zvlastniho nebylo ale uz to bylo v sobotu rano a v pondeli stale citim takovej tlak v hlave a i se nejak spatne soustredim a tak. Obcas mam navaly tepla obzvlast kdyz zacnu pomyslet na to ze sem si neco mohl udelat s mozgem. Je to mozne poskodit mozek po jednom uziti? Natrvalo? Obcas mam takovou uplne paniku ze sem si neco udelal. S pernikem sem skoncil ale... Fakt mam strach ze mi neco muze byt. Kdyz jdu spat zacnu o tom hodne premejslet a uplne se dostanu do takoveho stavu ze mam strach. Je jenom pondeli. Chci vedet jestly to je o psychice nebo je moznr po uziti si poskodit mozek. Diky

30935
 

Odpověď

Dobrý den,

omlouvám se za pozdější odpověď. Rozumím tomu, že máte obavy, když se po užití pervitinu necítíte dobře. Těžko takhle na dálku říct, co se přesně stalo ve Vašem případě. Obecně pervitin může přinést vážnější zdravotní či psychické potíže i při jednorázovém užití většího množství. Přesto pokud jste nemusel vyhledat okamžitě lékařskou pomoc, je trvalé poškození méně pravděpodobné. Velkou roli sehrává také psychika, kdy i několik dní po užití perivitinu může člověka přepadat strach nebo úzkost.

Každopádně se dá čekat, že za pár dní nepříjemné pocity odezní nebo se alespoň zmírní. Zároveň je na místě nepodceňovat situaci a pokud by potíže trvaly do doby, kdy k Vám dorazí tato odpověď, doporučuji Vám nechat se vyšetřit u lékaře, jestli je vše v pořádku. Psychika může někdy potřebovat i víc času a pak je klidně možné obrátit se na psychologa a vše s ním probrat. Vždy však platí, že se dá návrat "do normálu" podpořit zdravou životosprávou, dostatkem spánku, vitamínů a minerálů a podobně.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality