Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Falešně pozitivní test THC

22.8.2019

Dotaz

Dobrý den, doufám že mi tu poradíte, jsem z toho celý nesvůj.... Jsem již 4 roky profesionální řidič. Byl jsem zastaven policejní hlídkou dle jejich slov běžná policejní kontrola.... Nejdříve chtěli papíry, pak povinnou výbavu, poté jsem dýchal s negativním výsledkem, a následoval test na drogy Drug wipe 5s. Předem upozorňuji že nejsem uživatel marihuany ani jiné návykové látky.... Na testu ale vyšlo slabě že jsem pozitivní na THC.... POLICISTA MI DĚLAL TEST BEZ RUKAVIC, A NABÍDL MI ŽE MOHU POČKAT V AUTĚ, s tím jsem samozřejmě nesouhlasil, a chtěl mít test po celou dobu na očích. Ten večer jsme se dost pohádali s přítelkyní a spěchal jsem domů. Policista mi nabídl variantu testů krve, které jsem odmítl. Poté vypsal protokol, do kterého jsem se vyjádřil že jsem nebyl a nejsem uživatel marihuany, a že s výsledkem testu nesouhlasím a proto žádám o řádné prošetření správním orgánem, a klidně se podrobím testům na vyžádání správního řízení. Po té mé policista vrátil ŘP s tím, že jsem profi řidič, a že mě do měsíce přijde dopis kde bude datum správního řízení. Vrátil mi tedy ŘP a mohl jsem jet dál. Jaké mám šance že mi správní řízení neodebere ŘP, tudíž moji obživu. A jaké mám práva se proti rozhodnutí (kdyby mě chtěli odebrat ŘP) odvolat nebo?? A mohu se nějak odvolat na chybný test či něco podobného. NEJSEM UŽIVATEL MARIHUANY ANI NIČEHO JINÉHO. Děkuji za odpověď

30934
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Praxe bývá taková, že je v obdobných případech bezpečnější následně podstoupit toxikologické vyšetření krve, které je přesné a dokáže spolehlivě vyvrátit, že řidič řídil "pod vlivem" psychoaktivní látky. Netroufám si odhadovat, jak se k celé věci postaví správní orgán. Určitě však již nebude mít smysl podstoupit po takto dlouhé době toxikologické vyšetření z krve či moči. Jediné, co mne napadá, je eventuální možnost navrhnutí otestování z vlasů (v nich jsou psychoaktivní látky zachytitelné až 3 měsíce od užití). Bude však záležet na Vaší komunikaci a prošetření správním orgánem.

Zároveň při jakýchkoliv komplikacích (a zjištění konkrétních možností odvolání atp.) doporučuji vše probrat přímo s anonymní a bezplatnou drogovou právní poradnou A.N.O., která má v týmu právníky a na obdobná témata se specializuje.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality