Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Hexen

19.9.2019

Dotaz

Jak moc je hexen škodlivý? Nenašel jsem ho na na seznamu zakázaných látek (pokud jsem se tedy díval dobře, kdo se má v těch tabulkách vyznat...), znamená to tedy, že jeho držení není trestné? Děkuju za Váš čas.

30928
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Nejprve k Vaší druhé otázce. V seznamu zákazaných látek jsem N-ethyl-nor-hexedrone neboli Hexen také nenašel. Situace ohledně ne/legálnosti dané substance je však podle informací z drogové právní poradny A.N.O. komplikovanější. Zde je jejich odpověď: "Pokud se uvedená látka používá jako tzv. nová syntetická droga, byť není na seznamu, nelze vyloučit např. při jejím nabízení dalším osobám, riziko trestního stíhání pro přečin Šířeni toxikomanie, který se vztahuje i na návykové látky, které nejsou uvedeny na seznamu návykových látek, ale splňují kritéria návykové látky dle trestního zákoníku (dle § 130 trestního zákoníku se návykovu látkou rozumí alkohol, omamné látky, psychotropní látky a ostatní látky způsobilé nepřiznivě ovlivnit psychiku člověka nebo jeho ovládací nebo rozpoznávací schopnosti nebo sociální chování)". Pro více informací doporučuji případně přímo oslovit výše uvedenou právní poradnu (je anonymní a bezplatná).

Co se týče stupně škodlivosti, vycházím z tohoto textu (mnoho relevantních údajů dosud není). Jedná se o stimulační látku a derivát přírodního kathinonu u jehož předávkování byly již zaznamenané i případy úmrtí. Měl by být obdobně rizikový jakožto mefedron (a vzdáleně amfetaminy) s nebezpečím výraznějšího ovlivnění srdce a oběhové soustavy (vysoký krevní tlak, bušení srdce aj.), nervové soustavy (psychóza, paranoidní ladění, pocity úzkosti, zmatenost a propady nálady zejména na tzv. dojezdu). Charakteristické vedlejší účinky by měly zahrnovat i dehydrataci, zvýšené pocení a nespavost.

Pochopitelně hrozí také riziko vzniku psychické závislosti propojené s chutí opakovat její konzumaci i přes negativní zdravotní/psychické či sociální důsledky pro život uživatele. V textu je popisováno, že je to dáno mimo jiné tím, že si tělo na danou substanci vytváří velmi rychle toleranci a zároveň její stimulačně euforický efekt trvá poměrně krátkou dobu (cca půl hodiny až hodinu).

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality