Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

THC v tucích, doba detekce

26.9.2019

Dotaz

Dobrý den, od 16 do 24 let jsem byl náruživým uživatelem marihuany (i 5x denně). Dnes je tomu cca 1 rok a 3 měsíce co jsem si dal jointa naposled. Předpokládám, že z jakýchkoliv testů (krev a sliny) mi dnes již nic nezjistí, že? Nebo i po takové době, když jsem byl takový hulič, je furt šance na pozitivní test? (dotaz č. 1 - pro lepší orientaci :) ) Mám ale i další problém. Dočetl jsem se totiž, že THC zůstává uložené v tuku. Bohužel jsem dost tlustý (110kg/180cm), tak jsem začal sportovat a hubnu (5-10kg měsíčně). Může to nějak ovlivnit testy? (dotaz č. 2) Jde mi hlavně o policejní testy, či testy od zaměstnavatele - jsem totiž řidič autobusu (hlavní důvod proč jsem přestal), takže je to pro mě opravdu životně důležité vědět. Poslední, třetí dotaz. Mám v plánu (jelikož si beru na 14dní dovolenou) dát si 2 až 4 jointy na víkend s kámoši na chatě a jelikož jsem tuto drogu dříve nadměrně užíval, ovlivní to nějak vylučování z těla potažmo výsledky na testy? (z Váší tabulky pro mě platí jednorázové užití, nebo pravidelné užívání?) Je to pro mě opravdu velmi důležité vědět, jelikož se jedná o moje živobytí (o bezpečnosti již v tomto případě asi ani ne, protože nejsem blázen a nedám si jointa minimálně desítky hodin (pár dní) před započetím jízdy) Každopádně Vám velmi moc děkuji za zodpovězení mého (zbytečně) dlouhého dotazu :D s pozdravem mr.X :)

30926
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. V prvé řadě bych Vás chtěla ocenit za rozhodnutí přestat s každodenním užíváním marihuany, po tak dlouhé době to asi nebylo snadné.

Po déle než rok trvající abstinenci Vám opravdu z krve, slin, ale ani potu, moči či vlasů marihuanu nezjistí. Dále se ptáte na ukládání THC v tucích a jeho následné uvolňování. THC se do tělesného tuku opravdu ukládá, ale následně se postupně rozkládá na jiné látky a odchází z těla pryč, viz článek ZDE. Rok a 3 měsíce od posledního užití už je tedy zcela nepravděpodobné, aby se to projevilo v testech.

Pokud si plánujete dát s kámoši jednorázově pár jointů a již více než rok marihuanu nekouříte, bude se Vás týkat spíše doba detekce pro jednorázové užití, dobu při pravidelném užívání můžete brát jako maximální možnou dobu, po kterou by bylo teoreticky možné THC v testech zachytit. Přeci jen dále záleží také na síle užité marihuany. Pro svůj klid si můžete před návratem do práce udělat orientační test na THC z moči či slin, které lze volně zakoupit v lékárně.

Je dobře, že se chcete předem informovat a vyhnout se tak následným problémům i to, že ke své profesi přistupujete zodpovědně.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality