Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Ritalin a testy

28.9.2019

Dotaz

Dobry den, clen rodiny na predpis uziva lek Ritalin a ja se obavam ze v pripade ze dojde na silnicni kontrolu a orientacni test na drogy ze by se tam objevil. Jsou testy policie schopne odhalit tento lek? Existuji pripadne volne prodejne testr kt by se tim policejnim podobal protoze bych mu chtela alespon orientacne zkusit dat "liznout" po jakem intervalu je jeste zjistitelny. Take je uzivatel konopi - pouze pred spanim protoze nechce brat leky na spani a kdyby se u testu zjistilo oboji tak by to uz byl opravdu problem. V pripade ze dojde na kontrolu ma ji radsi rovnou odmitnout? Dekuji za odpoved.

30924
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a oceňujeme, že se v tomto ohledu informujete. Policejní orientační testy (DrugWipe 5S - které lze volně zakoupit) nejsou přímo zaměřené na látku obsaženou v Ritalinu. Vzhledem k podobnosti je však možné, že se při testování objeví takzvaně falešně pozitivní výsledek u amfetaminu/metamfetaminu a následné laboratorní krevní testy by užití Ritalinu potvrdily. Test zaměřený přímo na Ritalin lze najít například na tomto odkazu. Jedná se však o test z moči, ve kterém by měl být Ritalin odhalitelný zhruba 1-2 dny od posledního užití. Ve slinách podle některých zdrojů může být tento interval až 3 dny.

Chápu, že konopí může mít příznivé účinky na spánek Vašeho člena rodiny, nicméně při pravidelném užívání je šance na odhalení v testech poměrně vysoká. Orientační doba detekce marihuany ve slinách se pohybuje zhruba mezi 12 hodinami až cca 7 dny v závislosti na faktorech jako frekvence, množství a síla marihuany, metabolismus atd. viz tabulka testy.

Současné odhalení více látek naráz, může mít negativní vliv na posuzování celého případu. Pozitivní výsledek orientačního policejního testu však nemusí automaticky znamenat, že je testovaný pod vlivem. Rozhodující jsou laboratorní testy z krve, které stanoví přesný obsah látek (u THC tzv. aktivní metabolity v ng/ml krve). Pokud se řidič necítí "pod vlivem" a mezi užitím a testem uplynul delší interval, je zpravidla na místě absolvovat i následné krevní testy a vyšetření. Nelze jednoznačně radit, kdy je v takovémto případě vhodné testy odmítnout. Pro porovnání možných důsledků si můžete přečíst tento náš článek.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality