Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Black mamba, testy

11.10.2019

Dotaz

Dobrý den, chtěl by jsem se dotázat na problém některých sportovních doplňků vůči testům na drogy. Objednal jsem si teď nově spalovač tuků Black Mamba. Přípravek jsem koupil normálně na českém eshopu. Spalovač obsahuje látku ephedran (65mg na tabletu, denně budu brát 3 tablety, každou s cca 6 hodinovými rozestupy), což by měl být podle popisu u produktu rostlinný výtažek. Látka by to měla být zároveň podobná efedrinu a proto se chci zeptat, zda nemůže nastat problém při náhodném testu na drogy. Jsem pracující člověk, jezdím automobilem, takže se s takovým testem můžu setkat v práci, případně při silniční kontrole. Dá se případně nějak předejít problémům, kdyby testy na drogy detekovaly tento suplement? Tím myslím např. informovat nadřízeného v práci s předstihem o konzumaci tohoto doplňku, apod.. Jak bych jinak mohl těmto problémům předejít? Děkuji za odpověď.

30916
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Oceňuji, že se snažíte informovat o případných rizicích. Užívání přípravků obsahující výtažek z Chvojníku čínského (neboli Ma Huang neboli Ephedry) může opravdu způsobit u orientačních testů používaných při dopravních i pracovních kontrolách falešnou pozitivitu na met/amfetaminy. Pokud by k tomu došlo, až následný toxikologický rozbor krve prokáže, že jste žádnou z těchto drog neužil. V takové situaci se tudíž bohužel může stát, že Vám bude zadržen řidičský průkaz do doby, než budou vyhodnoceny a posouzeny výsledky toxikologického rozboru.

Co se týče předcházení problémům, u silniční kontroly i při testu v zaměstnání, je potřeba jet po pozitivním orientačním testu (ze slin či moči) vždy na krev. Z výše zmíněných důvodů a i kvůli možným vedlejším účinkům viz např. tento text, je na místě zvážit, jestli raději neužívat jinou látku neobsahující efedrin. Zda budete informovat policisty a zaměstnavatele předem je na Vašem zvážení. Nedokážeme odhadnout, zda by to bylo bráno jako polehčující okolnost.

Pro více relevantních právních informací (a možného postupu s ohledem na PČR či Vašeho zaměstnavale) můžete ještě oslovit  kolegy z anonymní a bezplatné drogové právní poradny.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality