Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Nepříjemné stavy po marihuaně

21.10.2019

Dotaz

Dobrý den, můj dotaz bude lehce obsáhlejší. Cca od útlého věku se potýkám s různými psychickými problémy. Ve věku 13-16 strach ze smrti a podobně , od 15ti po rozvodu rodičů občas panické ataky, strachy až paranoia. U psychologů jsem byla, nicméně jsem se svými problémy dokázala vypořádat sama , v hlavě a bez potřeby užívání prášků. Můj život není ničím zvláštní, netrápí mě aktuálně nic, psychicky si přijdu docela vyrovaná a vcelku žiju se svým přítelem spořádaný život. Teď tedy k problému. Nikdy jsem neuživala drogy, měla jsem k tomu respekt, zkusila jsem kokain, to mi nepřišlo nějak záživné, nicméně mě zaujala marihuana , za poslední rok jsem ji užívala aktivně. Nikdy jsem neměla psychické problémy při užití , bylo mi fajn, užívala jsem ji s přítelem, kterému věřím a vím, že se v případě problému na něj mohu 100% spolehnout. Je to cca týden zpět, co jsem si 2x za sebou zahulila a měla velice špatný stavy, klasika - neovlivnitelný třes, panika atd, samozřejmě mě to přešlo , ale stalo se mi to 2x za sebou a mě to trápí, protože mi kdysi při marihuaně bylo fajn , nikdy jsem to neprehanela a přesto se mi děje to , co se mi děje. Samozřejmě jsem si dala pauzu, ale i tak bych si ráda někdy zahulila a neměla tyto problémy. Trápí mě nízký tlak, takže problémy přisuzuji k němu.. po psychické stránce si ale nedovedu poradit, abych neměla takové panické záchvaty. Přítel se mě vždy snažil uklidnit, ale nechci být před nim za blázna.... nevíte co s tím? Děkuji za odpověď.

30913
 

Odpověď

Dobrý den Sofie,

díky za dotaz. Je obdivuhodné, že jste se dokázala se svými psychickými problémy vypořádat sama, bez léků. Nyní Vám působí nepříjemné stavy marihuana, při které Vám bylo dříve fajn. Ráda byste věděla, co se s Vámi děje a co s tím.

Za nás Vám mohu napsat, že u marihuany může docházet k tomu, co popisujete (a to nikoli ojediněle), jelikož organismus obvykle mívá omezený čas, kdy jsou psychické stavy pozitivní a euforické a následně se mění v opačný charakter prožívání. Často se jedná o signál těla a psychiky, že jim marihuana začala škodit, typické jsou především pocity úzkosti, někdy až směrem k panickým atakám, jak ostatně sama píšete. Asi pak nepřekvapí, že by mohlo jít o určité varování, jelikož marihuana (THC) může za určitých okolností způsobit také rozvinutí duševního onemocnění. Za zmíněnými potížemi také někdy bývá i další faktor a tím je silná THC potentní marihuana. Pokud jste tedy např. změnila druh konopí, a pak začaly Vaše potíže, dá se uvažovat o vystavení se účinkům marihuany, ve které bylo obsaženo více THC a méně CBD.

Je každopádně fajn, že máte podporu přítele. Zároveň rozumím tomu, že před ním nechcete být za blázna. Je tedy možné marihuanu znovu vyzkoušet a ověřit si, co s Vámi dělá. Pokud by se však nepříjemné stavy opakovaly, bylo by lepší a bezpečnější ji zcela vysadit.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality