Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, vznik závislosti, rizika

24.10.2019

Dotaz

Dobrý den. Chtela bych se prosím zeptat, jestli hrozí vznik závislosti na pervitinu při jeho užitív časovém odstupu jednoukrat za dva týdne v jednorázové ranní malé dávce (sportovní účely pro zlepšení fyzické kondice, při tokove redukcni fazy přípravy). Podotýkám, že užívám jít rok přípravek Elicea 10mg denně, kvůli mírným depresím jet nastaly po zjištění mě neplodnosti. Tyto deprese již ustaky ne méně antidepresivum bych měla pokračovat v užívání ještě půl roku. Pokud užijí zároveň pervitin v této četnosti (1krat za dva týdny, spolu Eliceou, může me tato kombinace ohrozit na zdraví, Ci narušit lecbu přípravkem Elicea? Děkuji mnohokrát za zodpovězení dotazů. Kristyna

30911
 

Odpověď

Dobrý den Kristýno,

děkujeme za Vaše dotazy. Jsem rád, že se snažíte odpovědně informovat ohledně užívání pervitinu a antidepresiv.

Chtěla byste vědět zdali hrozí riziko vzniku závislosti na pervitinu při jeho užití ve frekvenci cca 1x za dva týdny při malé dávce. Zároveň Vás zajímá riziko kombinace s SSRI antidepresivy (Elicea) a možný vliv na zdraví.

Začnu odpovědí na Vaši druhou otázku. Pervitin výrazně zasahuje do neurobiologie mozku a ovlivňuje jeho fungování díky náhlému uvolnění neuropřenašečů jako serotonin, noardrenalin či dopamin, které v organismu stojí za celou řadou důležitých dějů (např. mají vliv na náladu a prožívání emocí). Poté dochází k jejich dlouhodobějšímu vyčerpání, přičemž klasickým prvním příznakem bývá tzv. dojezd spojený s propadem nálady, emoční labilitou, únavou atp. Co se týče samotné kombinace pervitinu a SSRI. Ta by sice neměla být tak potenciálně nebezpečná jako souběžné užití s IMAO antidepresivy, hrozí ovšem dlouhodobé zhoršení klinického stavu, rozhození psychiky a prohloubení depresivního ladění - vzhledem k vedlejším účinkům a interakcím (a může se tak dít i v nízkých dávkách dle citlivosti nervové soustavy).

Riziko závislosti také hrozí. Pervitin je látka s jedním z nejrizikovějších závislostních profilů, záleží však na celé řadě faktorů, aby se tak stalo. Nebezpečí konzumace, a to i v jednorázových menších dávkách, bývá spojené hlavně s tím, že přísun náhlé aktivity, bez potřeby většího snažení a mírné (či větší) euforie, mohou být přesně to, po čem Váš mozek prahne. Tím pádem můžete mít potřebu (obvykle pozvolna a nenápadně) zvyšovat frekvenci braní a směřovat k potížím. Metamfetamin zároveň bývá nepříjemnou pastí v obdobích životních nesnází (píšete o zjištění neplodnosti a mírné depresi), kdy nejprve nabízí úlevu a rychlé ovlivnění nálady a emocí, následně však obvykle vybírá svou daň, viz tento text. Jeho braní k zlepšení fyzické kondici také nedává tak úplně smysl, jelikož je sám o sobě neurotoxický a kardiotoxický a zároveň bere tělu energii, kterou by bez něj nevydalo.

Pro sportovní účely lidé užívají v tomto ohledu bezpečnější látky, například guaranu, zelený čaj apod.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality