Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Synovec užívá drogy

27.10.2019

Dotaz

Dobry den,prosim o pomoc a radu.mam problem se synovcem,ktery od mladi uziva drogy,byl v diagnostickem ustavu,potom ctyri roky ve vezeni.byly s nim problemy od mala.po propusteni z vezeni jsme mu nabidli pomoc v podobe bydleni a podpory,nez se da do poradku.nicmene,toto trvalo pouze dva mesice,kdy pote opet zacal uzivat drogy a to marihuanu a pervitin.a zacaly problemy.agresivita vuci nan,kradeze v ridine.matku vyhodil z jejiho bytu,tak jsem si ji vzala k sobe.vse se stupnuje,dobyva se do meho bytu,krade mi tam veci,rve po celen baraku,vyhrozuje,nadava.vse mam nahrane.jsou to tisicovky denne,co musime mu davat,aby byl klid v baraku a nevystehovali nas.pcr jen prijede,vykaze ho,ale za chvili je zpatky a zacne to znova.jsme psychicjy na dne,zadluzeni a matka ma vse v byte rizbite a prodane-lednice,tv.....co je mizne v tomto delat a jak mu naridit lecbu.on sam nikam nepujde,nechce.mame uz obavy a bojime se ho.jsou to stavy nepricetnosti,silne agresivity....kam se muzeme obratit a zacit to radikalne resit,nez se neco stane.dekuji M

30909
 

Odpověď

Dobrý den Martino,

děkujeme za dotaz a důvěru, se kterou se na nás obracíte. Popisujete v něm situaci, kdy se snažíte pomoci synovci, který je závislý na drogách a přitom Vás i svoji matku využívá, krade, vyvíjí nátlak, je agresivní a sám do léčby jít nehodlá a zřejmě na svém užívání pervitinu a dalších látek v tuto chvíli nechce nic měnit. Je obdivuhodné, že se přes všechny nepříjemné věci, které Vám synovec způsobuje stále snažíte pomoci. Bohužel pokud nebude on sám chtít, bude téměř nemožné ho k léčbě nějak přinutit.

Chápu Vaše obavy z vystěhování, ale pokud synovci dáváte peníze za to, aby byl klid, což zřejmě opakovaně nefunguje, nebude to fungovat ani v budoucnu. Zatěžujete tím finančně sebe a jeho to ke změně chování motivovat nebude, spíše naopak. Co můžete v tuto chvíli udělat, je především nastavení pevných hranic a pravidel, které by měl synovec dodržovat, když je s Vámi v kontaktu. Pokud je synovec poruší, tak by to pro něj mělo mít následky, což může znamenat i ukončení veškeré pomoci a styků s ním, dokud se jeho chování nezmění, nebo i trestní oznámení krádeží Vašeho majetku. Taková situace nebude zcela jistě jednoduchá a bylo by fajn mít oporu v blízkých lidech, jeho matce, případně dalších osobách, které budou na Vaší straně.

Dále bude určitě na místě obrátit se osobně na odborníky, se kterými můžete situaci a její vývoj pravidelně konzultovat a radit se co dělat dál. Za tímto účelem můžete v Brně kontaktovat například toto poradenské centrum případně terepautické centrum na Bratislavské.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality