Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana - divné stavy a problémy s řečí

6.11.2019

Dotaz

Dobrý den, trávu hulím cca 8 let a posledních 5 let denně. První holotrop přišel hned asi po 2 letech kouření, další cca 4 roky kouření a poslední asi po 6 letech kouření, při kterém jsem měla spíše něco jako epileptický záchvat. (Křeč a poté jsem se pomočila). Mě to neodradilo a kouřila jsem dále. Je pravda, že jsem kouření dost omezila. Dřív jsem byla schopná vykouřit půl gramů sama a byla jsem OK. Poslední rok kouřím půl gramu týden, protože mám čím dál tím divnější stavy, které bych přirovnala k panické poruše. Furt si jakoby říkám v hlavě, že to bude špatnej stav, strašně pozoruju to, jak dýchám, jak často polykám, jak mi buší srdce apod. a furt si myslím, že omdlím. Už toho mám popravdě dost a za poslední 2 týdny jsem si jen lehce pokouřila, protože ano, jsem na trávě závislá a chybí mi ta chuť. Taková chuť jako když máte chuť si zapálit cigaretu. Věřím tomu, že bez trávy dokážu žít. Tyto stavy při zhulenosti nemívám, když jsem střízlivá. Největší problém pro mě ale je řeč. Nevím, jak to popsat ale melu doslova kraviny. Špatně skloňuji, motám se do slov a do vět. Něco jako porucha řeči? A proto bych vám byla hrozně vděčná, kdybyste mi řekli, jestli se k normální srozumitelné řeči zase nějakým způsobem vrátím. A pokud ano, co byste mi doporučili. Nechci mluvit už kraviny a s marihuanou se pomalu ale jistě loučím. Moc vám děkuji.

30902
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz, ve kterém popisujete svoje užívání marihuany a nepříjemné věci, které Vám to způsobuje. Sama píšete o tom, že se s marihuanou pomalu loučíte, a za to bych Vás chtěl ocenit a podpořit v tomto rozhodnutí. Z Vašeho dotazu mám pocit, že Vám marihuana opravdu způsobuje mnoho nepříjemností, které není určitě vhodné podceňovat.

Opravdu těžko soudit takto na dálku soudit o co se v souvislosti s problémy s řečí jedná a jaký bude vývoj. Co můžete zkusit je kouření marihuany ukončit, nebo výrazně omezit a pozorovat, jestli se vše zlepší. Pokud by špatná řeč a divné panické stavy přetrvávaly, tak bude určitě na místě vyhledat lékaře osobně a podstoupit vyšetření.

I když již sama snižujete množství užívané marihuany, tak mne napadá, že kromě snižování množství se můžete zaměřit i na užívání méně silné marihuany s nižším obsahem THC. Zvláště pokud jak sama píšete Vám při neužívání marihuany chybí převážně její chuť. Dále by mohlo být fajn najít oporu ve Vašem okolí a případně i kontaktovat další odborníky a získat podporu například prostřednictvím této stránky.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality