Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Depresivní stavy po marihuaně

9.11.2019

Dotaz

Dobrý den, marihuanu užívám spíše nárazově (cca jednou do měsíce), ale poslední dobou mám vždy druhý den ráno po použití marihuany neobvykle špatnou až depresivní náladu. Nejdříve jsem si myslela, že za to může třeba kombinace s alkoholem, avšak není tomu tak. Nevíte čím by to mohlo být a jestli bych měla radši marihuanu úplně vysadit? Předem děkuji za odpověď

30898
 

Odpověď

Dobrý den Eli,

děkuji za dotaz. Nepříjemné stavy ve formě špatné až depresivní nálady po marihuaně se opravdu někdy objevují. Po odeznění pozitivních a euforických pocitů se organismus vrací do normálu a prožívání se může proměnit až do opačného extrému. Může to mít více příčin. Napadá mne například, zda (zejména pokud se Vám toto děje až v poslední době) neprožíváte něco těžkého či problematického, co ovlivňuje set a setting.

S Vašimi potížemi by mohla také souviset kvalita marihuany, zejména obsah látek THC a CBD, kdy THC může způsobovat psychotické stavy, které CBD naopak tlumí. Problematické jsou pak vzorky konopí s vysokým obsahem THC a mizivou hladinou CBD. Marihuana sama o sobě má také potenciál přispět k rozvoji psychických onemocnění, zejména u lidí, kteří k tomu mají nějaké předpoklady a jsou zvýšeně senzitivní.

Prozatím by mohlo být fajn, dát si na nějaký čas od marihuany pauzu. Pokud by Vaše obtíže přetrvávaly i několik dní od posledního užití, případně se vracely i bez předchozí konzumace marihuany, doporučuji vyhledat lékařskou pomoc (psychiatra), aby se prověřila případná souvislost s psychickým stavem.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality