Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, vliv na mozek

14.11.2019

Dotaz

Ve 20ti letech jsem začala s pravidelnym užíváním pervitinu. Za účelem zvýšení sportovního výkonu v kulturistice. V užívání pervitinu jsem nepřetržitě pokračovala 10 let. Bez prestavky. Užívala jsem dávku 2 krát denně každý den. Dodržovala jsem kazdodenni spankovy, jídelní I tréninkový režim. Dařilo se mi tímto způsobem vést poměrně normální životní styl, stále se zdokonalovat ve sportu a provozovat ho má závodní úrovni. Přes to všechno můj životní styl zazival silná negativa. Sice pro mě byl sport neustále tím hlavním důvodem pro užívání pervitinu, ale stále jsem se na něm psychicky závislou. Po té hto 10ti lezech užívání jsem se sama rozhodla, že se chci své závislosti zbavit. Přestala jsem s užíváním že dne na den. Nyní jsou to již 2 roky abstinence, kdy jsem pervitin nikdy neužila. Prvni 3 měsíce po vysazení jsem zažívala strašně velkou únavu. Postupně se tento stav zlepšovat ale ani nyní po dvou letech nemám pocit, že má energie a elán do života by byl stejný jako před užíváním pervitinu. Nevím jestli toto mě udání je objektivní a k tomu směřuje můj dotaz. Mohlo se stát, že po tolikaletem užívání byl můj mozek permanentně poškozen a už není schopen se navratit do původního stavu zdravého člověka? Pokud je tomu tak, je možné nasadit fsrmakoterapii, která by mi pomohla? Je zdravotní centrum na které bych se mohla obrátit a zaplatit si vyšetření, které by zhodnotili fungování mého mozku?

30894
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Oceňuji, že jste se po takto dlouhé době koexistování s pervitinem rozhodla jej z Vašeho života zcela vyloučit a daří se Vám abstinovat. Dokážu si představit, že takováto změna chtěla velké odhodlání a zároveň odvahu k postupnému překonávání nežádoucích dopadů - např. již zmíněné únavy, která bývá v obdobných případech velmi častá.

Od nás byste ráda věděla, zda-li se mozek po mnohaletém užívání metamfetaminů opět může vrátit do původního "zdravého" stavu; zda existuje farmakoterapie, která by Vám v opačném případě mohla pomoci; a kam se případně obrátit kvůli zhodnocení fungování mozku.

Co se týče Vaší první otázky. Upřímně řečeno, může být v první řadě trochu ošidné jakékoliv srovnávání s dobou před deseti lety a nyní. Standardně s přibývajícím věkem přece jen dochází k úbytku energie, zároveň do pocitu ztráty elánu může vstupovat mnoho dalších proměnných (vnitřních či vnějších) spojených ať už s celkovou kvalitou života/vztahů, zvolenou prací a životním směřováním atp. Roli mohou sehrávat i zvolené strategie zvládání stresu či napětí.

Zároveň souhlasím, že dlouhodobá konzumace pervitinu negativní vliv na mozek má. I zde ovšem záleží na vícero okolnostech - na individuální citlivosti nervové soustavy a organismu vůči působení konkrétní substance, době a frekvenci braní, síle/kvalitě užíváného pervitinu a možných příměsí v něm obsažených atd. S určitostí tak není možné napsat, že se mozek po té a té době navrátí do původního "nastavení".

Obecně alespoň můžeme vycházet např. z tohoto staršího výzkumu s PET (pozitronovou emisní tomografií), který předložil důkaz o postupném úbytku dopaminu v jednotlivých mozkových centrech v případě pravidelného a opakovaného užívání pervitinu, viz tento link s několika PET scany (1. kontrolní skupina, 2. skupina uživatelů pervitinu abstinujících pouze měsíc, 3. skupina uživatelů abstinujících 14 měsíců). Nadějnou zprávou je, že daná studie deklaruje, že již po cca 14 měsících od neužívání MET dochází k výrazné regeneraci jednotlivých mozkových struktur a hladin neuropřenašečů.

O farmakoterapii by se dalo zřejmě uvažovat např. v kontextu předepsání SSRI antidepresiv. Tato otázka by však již měla směřovat přímo na lékaře/psychiatra, který by měl zvážit všechna pro a proti.

Ohledně vyšetření fungování mozku lze doporučit objednání se na neurologii. Pokud byste se na to necítila, není třeba udávat domnělý důvod. Mělo by stačit sdělení že dlouhodobě pociťujete větší únavu a máte zájem o podrobnější vyšetření mozku.

Držíme Vám palce, abyste se brzo cítila zase fajn. Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality