Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, nepříjemné stavy

29.11.2019

Dotaz

Dobrý den,v breznu mi bylo 18 a nejak od te doby hulim, drive to bylo mene a ted je to kazdy den, hulil jsem uz kdyz mi bylo asi 12 asi rok, a cekal jsem na 18 kvuli testum abych zase zacal a vsechno bylo do nedavna v poradku. Posledni dobou zacinam kdyz se zhulim mit spatne stavy skoro vzdy , nekdy si dokonce myslim ze mam infarkt a to doslova zacne busit srdce jakk blazen zacernene pred ocima , pocit padani do bezvedomi a to se deje skoro pokazde nekdy silneji nekdy mene a nekdy mam fakt pocit ze umru a to si dam treba jen par potahu ze skla z normalni prumerne lepsi travy. Nevim jestli je to tim ze hodne pracuji spim do toho 5-6 hodin a nebo jestli je to zavinene spise psychykou, mam astma , fyzicku docela nic moc, kourim iqos asi 5mesicu- predtim jsem kouril od 10 let do 18cti klasicke vetsinou camel , pracuji manualne prumernq narocnost 10 hodin denne 4-5 dni v tydnu ,60kg ,178cm , JSEM DOCELA HYPOCHONDR proto premyslim o psychodelicke pricine ale muj celkovy fyzicky stav je fakt marny byvam kazde 2 mesice nemocny a obecne. Snazim se najit reseni aniz bych musel uplne prestat s uzivanim. Moc dekuji za radu!. :p

30889
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz, zároveň se omlouvám za pozdější odpověď. Špatné stavy, které popisujete, a to i po delší době užívání marihuany, nejsou až tak neobvyklé. V naší poradně (i terapeutické ambulanci) na ně v poslední době narážíme stále častěji.

Zhoršené fyzické zdraví, méně spánku a zvýšená psychická citlivost pochopitelně mohou hrát svou roli. Je však možné, že Vaše tělo a psychika vysílají varovný signál, že jim marihuana začíná dělat potíže (charakteristické jsou pak především pocity úzkosti, někde až směrem k panickým atakám), a že se s její konzumací můžete dostávat na hranu.

Za obdobnými problémy někdy bývá i další faktor a tím je THC potentní marihuana. Čím silnější druh konopí (z hlediska vyššího procenta THC a nižšího CBD), tím větší výskyt případných negativních vedlejších účinků při užití a po něm, viz informace ZDE.

Vím, že jste psal, že se snažíte najít řešení, aniž byste musel úplně přestat. Určitě lze tedy nejprve zkusit o něco více pečovat o své zdraví a psychiku. Přesto to stačit nemusí a může být bezpečnější udělat si od marihuany pauzu. Inspiraci nabízí tyto stránky.

Pokud by někdy Vaše obtíže přetrvávaly i několik dní od poslední konzumace, doporučuji raději vyhledat lékařskou pomoc, aby se blíže prověřila případná fyzická či psychická příčina.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality