Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, špatná nálada a úzkosti

10.1.2020

Dotaz

Dobrý den, jsem nyní tři měsíce po porodu tři měsíce neužívám marihuanu vůbec předtím jsem však užívala i několikrát denně cca 3 roky . V těhotenství jsem dost omezila, ale užívala pri nevolnost po kterých mi dost pomáhala. Teď k věcí uvedomila jsem si , že jsem svět brala úplně jinak pod vlivem marihuany teď při tříměsíčním půstu se mi objevují občasné uzkosti občas nemám z ničeho radost pak jsou dny kdy je to v pohodě pak najednou zase všechno špatně. Přemýšlela jsem o návštěvě Psychologa nechci mít dál tyhle stavy chci se věnovat dětem mít radovat ze života a užívat si . Začala jsem uzivat přípravek de-press proti špatne Náladě a uzkostem beru jej však teprve tři dny . Zajimalo by me jestlo tyhle stavy souvisí a čištění těla od marihuany k huleni se už vracet opravdu nechci jelikož jsem mladá a dost věcí jsem si po přestání užívání uvědomila. Ale Pořád se cítím občas jak v cizím těle a taková být nechci . Na druhou starnu mám strach z psychologa že mi nasadi nejake ad a ja budu pod vlivem coz nechci necítím se zase v takové stavu abych brala ad . Jelikož jsem si o nic pár věcí četla mám z nich i docela strach prebijet klín klinem. Moc děkuji za odpověď.

30869
 

Odpověď

Dobrý den,

ze všeho nejdřív bych Vám chtěla napsat, že mi připadá hodně důležité přemýšlet o celé situaci a souvislostech tak, jak Vy sama píšete ve svém dotaze. Také oceňuji, k jakému závěru jste došla s marihuanou. Může se to zdát jako jednoduché řešení, užívat marihuanu, aby vyřešila úzkosti a špatnou náladu, ale nefunguje tak jednoduše. Může právě i naopak přinášet nepříjemné stavy a dlouhodobě negativně působit na psychiku. Nepříjemné stavy, které popisujete, mohou dokonce přímo provázet abstinenci od marihuany, pokud ji člověk užíval pravidelně delší dobu. To zároveň dává naději, že se vše časem vrátí zpět "do normálu".

Doplněk stravy, který jste začala užívat, určitě nebude na škodu. Naopak na psychiku mohou výrazně působit i zdánlivě běžné věci jako dostatek vitamínů a minerálů, tekutin, celkově zdravá výživa či dostatek spánku a pohybových aktivit.

Co se týče psychologa, je potřeba ještě objasnit, že je víc variant. Antidepresiva nebo jiné léky může předepisovat pouze lékař, tedy psychiatr. A určitě to není tak, že by na všechny podobné stavy bylo nutné nasadit léky. Naopak by mohlo být vhodné začít právě spíš návštěvou a ideálně pravidelnou spoluprací s psychologem či psychoterapeutem, kteří pracují psychologickými prostředky. V rozhovoru s nimi si můžete vše ještě ujasnit a probrat. Můžete si ještě pročíst tento web, který shrnuje možnosti pomoci.

Ať se Vám daří,

poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality