Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Starost o kamarádku

13.1.2020

Dotaz

Dobrý den, potřeboval bych akutně poradit. Máme s kamarády společný messenger na Fb, kde se spolu bavíme a máme společnej stream na to, co kdo dělá a tak. No a jedna holka, která je docelá blízká a kterou tady nechci jmenovat. Tam začala psát úplný nesmysly. Nedjřím jsem tomu nevěnoval pozornost, ale pak přes ruznou komunikaci jsem pochopil, že si nedělá srandu. Má za sebou docela minulost s různými halucinogeními drogami nebo s těmi speedovými jako perník. Může to souviset? Dějě se to vlastně i teď, co vám píšu. Může to být z těch drog? Jako psychóza nebo tak? Nebo ji začíná schyzofernyje? Díky za radu! Tady tohle je třeba část té komunikace z dneška: Bavili jsme se o akci na které jsme byli. Klub *** (anonymizováno poradnou) znáte? a ONA: nektery detaily nejsou digitalizavatelny pac neexistujou....napr projizdejici vlak z kopce na Flanaxu...zadna trat tam nevede a nemuzu ji vyretusovat Já: Co je to zase jedeš? :O ONA: celou analogii spustili dva filmy mezi kterejmac sem usnula....mozna publik quest Valerian,kde byla stastna ufo rodina a nejaky avenger, kde byla zena toho sameho ufona mucena....spojeny s nejakou pitvou, ke ktery se vaze neco jako odlozeni demolice pro nadeji, ze se tu ukryva draha polovicka nejakyho ufona, kterej ma technologii k likvidaci planet...a pak moje vanocni pred/po smrst zpravnemam soc stabilitu to resit Já: Jsem ji poslal gif s černochem, kterej říkal Please stop it! a ONA: invaze negru? uz zase...copak ti indove nejsou dostatecne realisticky? a co tahkle vymyslet ten pribeh spolu...shade ze to vetsina ani nezkusi...hnusny sou lidi co posilat gify a ani je neumej vytvorit jakoby zapiraj v sobe krestana i v 21 stoleti...skandal....ja teda nechci bejt krabice a opalovat se s kralickem azuritem aby ta louka aspon trochu vonela nehodlam...to by bylo asi vse z te velke strany...opravdu nevim odkud se vzalo to ze co cech to muzikant...asi to ma co docineni s podvadenim.... Komunikuje jen přes FB. Žádný kontext. Poraďte. Děkuji!

30866
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Je chvályhodné, že máte starost o svoji kamarádku a snažíte se ohledně toho, co se děje, informovat. Těžko na základě textu soudit, o co přesně se jedná, chápu však Vaše obavy.

Na mě to působí tak, že opravdu můžou hrát roli psychoaktivní látky, případně psychické onemocnění. Nelze ovšem odhadovat, zda je to důsledek jejich akutního užití, nebo jak píšete projevem psychózy nebo schizofrenie, která mohla být teoreticky užíváním drog akcelerována. Také je možné, že vysvětlení může být úplně jiné, jedná se pouze o domněnky.

Co můžete v tuto chvíli dělat, je pokusit se udržovat s kamarádkou kontakt a pozorovat, jestli se jednalo o jednorázovou záležitost a má na to, co se stalo, nějaký náhled nebo jestli situace stále pokračuje. Také se můžete případně pokusit oslovit Vaše společné známé, jestli neví více o tom, co se kamarádce děje.

Pokud by „nesmyslné" zprávy, případně chování pokračovalo, můžete se obrátit pro radu, co lze dělat dál, například na Centrum duševního zdraví, případně psychiatrickou AT ambulanci.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality