Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, IV, zdravotní problémy

27.1.2020

Dotaz

Zdravím.. obracím se na vás s dotazem ohledně pervitinu. Je mi 18 a od 14/15 užívám pervitin nitrožilně.. poslední půlrok jen “rekreačně” Před cca 14 dny jsem si dala po pravidelném detoxu žilou, jako vždy do nártu. Dala jsem dvakrát do stejné žíly, ovšem druhý nástřel se nějak nepodařil, asi vedle. Noha otekla, ale né tak strašně jen mi zarudla a okolo vpichů se trošku nafoukla. Za 2/3 dny bylo všechno ok, teď jsem si 14 dní zase nedávala ale ta noha úplně stejně jako předtím natekla. ...... dál bych se ještě chtěla zeptat/ svěřit s mím tahem.. Byla jsem na neschopence takže jsem si mohla dovolit frčet dýl. První dva dny jsem jen v noci nespala a nedávala si, po obědě na 2 hodiny spánek. Potom se to rozjelo a i s těma čistýma dnama jsem jela 168 hodin, z toho 8 hodin za celou dobu byl spánek, Spala jsem vždycky tak hodinku dvě... počítala jsem to a jakoby jsem byla týden vzhůru a vycházelo to 1 hodina spánku na den. Dřív jsem užívala pervitin 3-4x týdně žilou, vyjimečně nosem... teď si spíš udělám jednou do měsíce třeba týdenní tah.. za ten týden si vezmu třeba 4krát protože už tak trpím od dětství nespavostí. Děkuji za odpovědˇ STRAKA

30858
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotazy. Popisujete užívání pervitinu, které trvá již příbližně 4 roky. V poslední době se snažíte o rekreační braní, což znamená přibližně měsíc bez metamfetaminu a pak třeba i týdenní tah s minimem spánku. Chápu-li správně Vaše otázky, ptáte se nás na názor ohledně zdravotního problému s nohou a zmíněného tahu, kdy jste na pervitinu jela cca 168 hodin.

Co se týče Vaší prvního tématu. K větším či menším otokům končetin po nitrožilní aplikaci docházet může, někdy je potřeba změnit místo aplikace, protože žíla už nemusí být průchozí. U otoků existuje také riziko, že jakmile se vyskytnou, tak mohou přetrvávat anebo se vracet s každou další aplikací. Otoky mohou být způsobené poškozením cév a vlásečnic kvůli injekční aplikaci, stejně jako se může jednat o zánět nebo jinou příčinu. V týmu však nemáme lékaře a těžko nějak objektivně hodnotit takto na dálku. Pokud by se otok znovu objevil, pak je na místě raději nic neriskovat a nechat se prohlédnout u lékaře. Pokud byste měla obavy zajít k obvodnímu lékaři, tak je možné alespoň navštívit nejbližší kontaktní centrum (např. zde), kde bývá k dispozici také zdravotník. Jejich služby jsou anonymní.

Tah, který popisujete, zní jako nárazová a extrémní zátěž pro organismus. Upřímně řečeno o Vás mám docela strach. Týden s pervitinem a minimem spánku může napáchat nemálo škod na těle i na duši. Je rozhodně fajn, že jste se rozhodla pervitin omezit a neužívat denně. Ale i tento nový způsob užívání je stále velmi rizikový a zní docela sebedestruktivně.  ZDE najdete alespoň základní informace ohledně snižování rizik v dané oblasti. Stejně tak existuje možnost probrat někdy Váš vztah k pervitinu s profesionály z drogových služeb.

Pečujte o sebe. Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality