Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Silniční kontrola - léky

30.1.2020

Dotaz

Dobrý den, včera jsem byl testován při silniční kontrole na drogy a vyšel mi pozitivní amfetamin ačkoli sem ho v životě nepožil. Trpím úzkostnou poruchou a tak beru pravidelně léky jako rivotril, pragiola a když je nejhůř neurol. Jelikož zároveň trpím silnou fobii z jehel tak krevní testy nepřipadají moc v úvahu. Pro objasnění situace druhý test sem měl negativní ale hlavně mě zajímá jestli se jednalo prostě jen o náhodu nebo léky mají na daný test vliv ? (Mám si zvykat nebo to byla jen ironie života? )

30855
 

Odpověď

Dobrý den Jakube,

orientační drogové testy, které se používají při silniční kontrole, mají právě to riziko, že mohou vycházet tzv. falešně pozitivně. Stává se to, pokud člověk užívá určité léky, případně při některých onemocněních (ledvin, jater či diabetes) anebo chybou testu. Přehled vztahující se k amfetaminu můžete najít ZDE ("false positives").

Žádný z léků, které užíváte, by však neměl vyjít v drogovém testu jako amfetamin. Rivotril a Neurol by se naopak měly ukázat jako benzodiazepiny, ale mohlo se stát, že policie použila drogový test, který benzodiazepiny nehledá. Přesto je potřeba říct, že oba tyto léky negativně ovlivňují pozornost při řízení vozidla. Pokud by u Vás následné testy prokázaly, že jste byl pod jejich vlivem, hrozí stejný postih jako za alkohol a jiné drogy. Pragiola má v příbalovém letáku upozornění ohledně řízení také uvedeno.

Pokud odmítnete jet na toxikologické vyšetření, které se provádí z krve a/nebo moči, tak tím souhlasíte s pozitivním výsledkem testu ze slin či potu provedeným na místě. Více informací najdete v tomto našem článku.

Pokud máte strach z odběrů krve, můžete zkusit v podobné situaci žádat o následný laboratorní rozbor moči. Zároveň Vám hrozí, že Vám v budoucnu podobný orientační test ukáže benzodiazepiny. Možností by mohlo být obrátit se na svého lékaře, který Vám tyto léky předepisuje, situaci s ním probrat a nechat si od něj vystavit potvrzení o užívaných lécích, které byste mohl s sebou vozit v autě preventivně. V případě pozitivního testu pak tuto lékařskou zprávu předložit policistům.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality