Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pozitivní na AMF/MET, i když jsem nikdy neužíval

10.2.2020

Dotaz

Dobrý den cca před týdnem mě zastavila PČR klasická kontrola pak probíhal test na drogy byl jsem pozitivní na am/met nikdy jsem drogy neužívál samozřejmě jsem jel na odběry krve PČR mi vzala řidičák. Z odběru dali dvě zkumavky PČR jenom v nějaké gumové rukavici je tento postup správný?? A pak mám dotaz jsem v podmínce když testy budou negativní nepromitne se mi to do podmínky a jak dlouho ty testy trvají děkuji

30851
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Bohužel jsou testy PČR poměrně často takto nepřesné a vykazují falešnou pozitivitu i u lidí, kteří žádnou drogu neužili. Je proto určitě dobře, že jste jel na krev. Jinak byste totiž souhlasil s pozitivním výsledkem orientačních testů. Zároveň by rozbor krve měla zpracovat toxikologická laboratoř a převoz krve ve zkumavkách policií takto dle našich informací probíhat může.

Negativní výsledek by se do podmínky nijak promítnout neměl. Testy trvají poměrně krátkou dobu (v řádu dní), jenže záleží na tom, zda policie iniciuje toxikologický rozbor nebo předá Váš případ do přestupkového řízení na obecní úřad a až ten následně nařídí toxikologický rozbor. Pokud ano, může se tato doba protáhnout i na několik měsíců. Můžete se o tom však informovat telefonicky na konkrétní policejní služebně nebo na obecním úřadě.

Důležité je zmínit, že pokud toxikologický rozbor vyjde negativně, platí ho ten, kdo ho nařídil (tedy policie nebo obecní úřad). Stejně tak, pokud jste žádnou drogu neužil a obecní úřad by rozhodl pouze na základě orientačního testu policie a výsledky z krve by v rozhodnutí chyběly, je potřeba se odvolat a trvat na tom, aby byl toxikologický rozbor krve proveden.

Pokud byste potřeboval právní poradenství, můžete se informovat v této anonymní, bezplatné právní poradně, která se na podobné situace zaměřuje. O tom, jak by mělo testování řidičů probíhat, si můžete přečíst zde a zde.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality