Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Potíže při nitrožilním užívání pervitinu

19.2.2020

Dotaz

Dobrý den. Prosím o radu se 2 problémy. K lékaři nejdu. Užívám nitrozilne pervitin. Pouze sama, jen doma a jsem zvyklá s ním fungovat v práci i domácnosti a zvládat to. První problém se týká levé ruky. Často používám inzulinku i 10xopakovane.plus do jedné žíly. Vím, že je to špatně. Do levé ruky už cca měsíc neaplikuji, ale stále tam mám tvrde nebolestive boulicky. Zmizí? A druhý dotaz. Pred cca 3 měsíci, možná i déle.. Jsem si dala do pravé ruky a divně to tenkrát zabolelo. Od té doby mě bolí část ruky nad zápěstím.je to cca 3-4 cm dlouhé místo. Na dotek to celé brni a je to méně citlivé. Cítím mírnou... Bouli. Jakoby malý otok. Místo nebolí. Pouze občas, když ruku natahnu, cítím intenzivní bolest jako kdybych si tam skripla zilu. Drogy jsem si tenkrát přitom aplikovala sice do stejné žíly, ale mnohem výš. Děkuji za radu.

30846
 

Odpověď

Dobrý den,

oba problémy, o kterých píšete, jsou celkem typické pro nitrožilní užívání drog. Tvrdé nebolestivé bouličky vznikají typicky na místech, kde došlo k opakovaným vpichům. Stejně jako vznikají jizvy po jakémkoli zranění kůže, tak se postupně i místo vpichu čím dál tím víc jizví. Tyto bouličky jsou pak velké, vícevrstvé jizvy. Stejně jako jizvy se menší hojí lépe, větší hůře a některé mohou přetrvat. Váš druhý problém by mohl souviset s poškozením tkáně, žíly nebo nervu. Těžko říct, nedokážu jako nelékař ani odhadnout, jestli potíže samy zmizí, ale pokud už je to 3 měsíce, asi půjde o trvalejší problém.

Předejít dalšímu poškození můžete tak, že budete důsledně střídat žíly anebo alespoň různá místa na jedné žíle. A především používat pokaždé novou jehlu. To je velmi důležité, jelikož jehla se pokaždé tupí a dělá potom větší díry do žíly. I Vy sama to píšete, že víte, že je špatně používat víckrát jednu jehlu a stále stejnou žílu. Kromě toho je pro snížení rizik důležité dodržovat další zásady (dezinfikovat místo vpichu, používat vodu určenou k injekční aplikaci, filtrovat apod.). Můžete si proklikat tento web a najít zde různé další tipy.

Nechci Vás strašit, ale je to koneckonců nejnebezpečnější způsob užívání drog. Můžete ještě zkusit zvážit, zda alespoň občas nedat žilám odpočinout a prostřídat různé způsoby aplikace (viz toto číslo časopisu Dekontaminace).

Nakonec musím říct, že poradenství ohledně zdravotních problémů má přes internet své limity. Ráda bych Vás podpořila v návštěvě alespoň nějaké jiné služby, pokud k lékaři nechcete jít. Zcela anonymně se dá navštívit Kontaktní centrum nebo oslovit Terénní programy, kde Vám mohou zdarma dát všechen potřebný zdravotní materiál k bezpečnější injekční aplikaci, jsou proškoleni i v základním zdravotním ošetření a mohou s Vámi probrat, jak o žíly pečovat.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality