Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Hospitalizace a OSPOD

25.2.2020

Dotaz

Dobrý den, donedávna jsem byla uživatelem marihuany. Byla jsem nedávno hospitalizována v Psychiatrické nemocnici s diagnózou toxická psychotická porucha. V propouštěcí zprávě mám napsáno, že jsem byla přivezena v doprovodu rodičů pro změny v chování, že mi ve vstupních odběrech moči byla zjištěna pozitiva na cannabis. Stav byl uzavřen jako psychotická porucha způsobená jinými stimulacemi. Mám malé dítě školkového věku, o které se i přes užívání marihuany starám naprosto bez problémů a s láskou. Marihuanu užívám ze zdravotních důvodů, odmítám veškeré chemické léky, žiju život bez farmacie. Vím již spoustu let, že nepotřebuju brát prášky a marihuana mi pomůže na všechny běžné bolesti. V nemocnici mi často vyhrožovali tím, že pokud nebudu spolupracovat, nepodepíšu, že jsem na místě dobrovolně a nezůstanu určitý počet dní, budu mít problémy s OSPOD. Ve strachu o dítě jsem tedy vše podepsala a jednala tak, jak po mně chtěli. Chci se vás tedy zeptat - hrozí mi nyní návštěvy či jakákoliv iniciativa ze strany OSPOD? Hrozí to, že mi odeberou dítě z péče? Je pro mě "nebezpečné" si občas zahulit, mít u sebe malé množství marihuany? Hrozí za současného postavení marihuany v české legislativě, vzhledem k proběhlé hospitalizaci a péči o malé dítě nějaké postihy či další prošetřování? Předem moc děkuji za odpověď

30843
 

Odpověď

Dobrý den Šárko,

děkujeme za dotaz, ve kterém popisujete Vaši hospitalizaci v nemocnici a související obavy ohledně návštěvy OSPOD kvůli tomu, že jste měla pozitivní testy marihuanu. Těžko s jistotou odhadovat, jestli došlo k ohlášení u OSPOD. Záleží na posouzení vyšetřujícího psychiatra a případně personálu. Každé pracoviště také může postupovat jinak.

Pokud k nahlášení opravdu došlo, tak by pouze na základě pozitivního testu nemělo dojít k odebrání dítěte z péče. Vždy je posuzováno, jak o dítě pečujete, v jakých podmínkách žije, jak prospívá atd. Pokud budou tyto faktory v pořádku, tak samotné kouření marihuany (pozitivní testy) a přechovávání malého množství by tedy kromě toho, že se v případě držení jedná o přestupek, nemělo být po právní stránce výrazně nebezpečné. Nicméně pozornost ze strany OSPODU pak bude nejspíš zvýšená. Vždy ale záleží na konkrétní pracovnici OSPOD a na tom, zda bude požadovat prokazování abstinence.

Není mi z dotazu úplně jasné, zda stále marihuanu užíváte nebo ne, napadá mě ale, zda kromě účinků marihuany na bolest pozorujete i její vliv na Vaši psychiku. Chápu, že v skrze bolesti Vám marihuana pomáhá, nicméně v souvislosti s psychotickými poruchami může být její účinek výrazně negativní, protože psychotické stavy může prohlubovat. Zvláště v případě kouření odrůd s vysokým obsahem THC (více se můžete dočíst např. v tomto článku).

V případě, že by se psychické komplikace opakovaly, chtěla byste jiný názor než z psychiatrie, nebo byste zvažovala podporu například ve formě terapie, konzultace, či jiné odborné pomoci, můžete v Praze kontaktovat například organizace Fokus nebo Modré dveře. Ohledně právních otázek je zase ideální oslovit tuto specializovanou bezplatnou online právní poradnu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality