Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana a řízení

3.3.2020

Dotaz

Dobrý den, měl bych na vás dotaz, byl jsem pravidelný kuřák marihuany ( každý večer jsem si ubalil , podotýkám kouřil jsem jen to co jsem si vypěstoval, úplně obyčejná tráva ze zahrádky s hromadou tabáku ) Můj příběh: večer jsem si ubalil a cca po 1h. mě chytli za volantem s tím že běžná silniční kontrola,zkouška dechu a asi 5x se mě ptali jestli jsem si nedal něco silnějšího, opakovaně jsem tvrdil že ne, poté jsem se přiznal ( že jsem o víkendu kouřil ( včera ) , udělali mi test ( stěr z jazyku ) ukázalo se THC, policisté okamžitě že pojedeme na krev a že mi vezmou papíry, ale asi po 15cti minutách normálního povídání to vypadalo že mě pustí a pojedu domu, nakonec jsme jeli na záchytku, kde mi vzali krev a moč a s doktorem jsme vyplňovali papíry, s tím že jsem dělal různé věci, jako chodit po čáře, stát na jedné noze, točit se do kola, dívat se do baterky a takové... U všeho i když jsem kouřil hodinu předem jsem byl uplně normální. Nakonec mi policisti v autě asi 2x řekli že mi berou papíry, odvezli mě k autu a nakonec řekli že jsem vklidu a vypadám normálně , tak mi doklady vrátili s tím že mi za cca 3 týdny přijde vyjádření. Moje otázka zní i když to asi nedopadne dobře a každý člověk je trošku jiný, tak já mám 170cm , 62kg, rychlý metabolismus a celkem aktivní sportovec. Mám rodinu, ženu a děti, celou dobu na záchytce jsem se strašně styděl a všem se omlouval že tam musím být, opravdu jsem se cítíl velmi potupně. Dočetl jsem se o nějakých hodnotách thc v krvi, ale vše je orientační, poprosil bych vás o váš názor a zkušenosti jestli jste někdy podobný případ řešili. Řidičský průkaz mi vrátili, takže prozatím jezdit můžu, a budu čekat na dopis z magistrátu, strašně se toho a nezbývá mi nic jiného než čekat. Moje rozhodnutí je že od toho dne přestávám a přísahám že už nikdy kouřit trávu nebudu, už jen kvuli dětem a svojí rodině, chci být dobrý otcem a není to obhajoba , ale večer po celodenním řádění s dětma a uklízení domu a vaření a starosti o domácnosti a ještě o pejsky, večerní ubalené cigáro s trávou bylo jen vypnutní od všeho, ale asi se mi to vymstnilo... . Moc děkuji za případné odpovědní. přeju hezký den

30840
 

Odpověď

Dobrý den Vladimíre,

děkuji za dotaz a omlouvám se, že k Vám naše odpověď dorazí se zpožděním.

Ptáte se na to, zda bude hodinu po kouření marihuany hodnota naměřená v krvi pod nebo nad sledovaným limitem. Z informací, které máme k dispozici Vám mohu napsat, že jednu hodinu od konzumace je velice pravděpodobné, že hodnoty THC v krvi u Vás budou nad povoleným limitem 2ng/ml, viz tato naše TABULKA. Takto rychle se THC z těla nezvládne odplavit, byť byste měl seberychlejší metabolimus. Obávám se také, že v tomto případě vše bude na rozhodnutí příslušného magistrátu, a nejsou mi známy případy, kdy by se toto dalo nějakými polehčujícími okolnostmi zvrátit. Zároveň platí, že usednout za volant hodinu od užití marihuany je poměrně riskantní krok, kterým můžete ohrozit nejen sebe, ale také ostatní řidiče, chodce apod.

Je fajn, že jste se rozhodl kouření zanechat, zvláště pokud byste byl jste pravidelný řidič. Nyní nezbývá než čekat na vyjádření magistrátu. Při uvalení zákazu řízení na konkrétní dobu lze obvykle po uplynutí 1/2 trestu žádat o prominutí zbývající doby.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality