Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Syn a marihuana

17.3.2020

Dotaz

Dobrý den, můj syn 26 let , kouří pravidelně marihuanu. Když byl na základní škole, byl velmi nesoustředěný a hyperaktivní.Nosil několik poznámek denně.V poradně ho doporučili do psychiatrické poradny a dostával denně Ritalin, nevím už přesně český název.Po něm byl klidnější, přibral na váze. Je velmi nadaný,ale i velmi líný. Měl 3 dlouhodobější přítelkyně, se všemi se hádá , je sprostý , agresivní, se spolubydlícím se porval.Je agresivní,rychle startovací.Pak má zas chvíle, kdy je velmi milý, pozorný. Je též závislý na hraní her na playsteischen. Pokud má vytížení, je to mnohem lepší.Nyní nemá práci,je karanténa a on je velmi agresivní a hulí celé dny a hraje. Prítelkyně s kterou je 2 roky je velmi neštastná a rozhodla se odstěhovat. Není to k vydržení. Říká, že hulit nepřestane nikdy. Jsem velmi neštastná, nevím co mám dělat,do poradny jít nechce, říká, že on je normální a huli každý normální člověk.

30833
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz, ve kterém popisujete život a chování Vašeho syna, který kouří marihuanu a nevíte si rady co dělat dál. Chápu, že je obtížné tomu všemu z pozice matky přihlížet. Těžko ovšem takto na základě zprávy soudit, kolik ze zmíněných nepříjemných projevů synova chování opravdu souvisí s užíváním marihuany. Kouření marihuany na popisované věci může mít vliv, zároveň mě napadá, že důvody jeho chování mohou být i jinde a že to nebude tak jednoduché. Co je ovšem z dotazu zřejmé je to, že on sám v kouření marihuany žádný problém nevidí a nic měnit nechce. Těžko mu budete něco takového vyvracet. Lidé v obdobné situace reagují často podrážděně pokud je značná část kritiky, co k nim máte, spojována (ať už právem či neprávem) s marihuanou nebo jinou látkou. Co by mohlo být účinnější, je pokusit se v případě jakýchkoli konfliktů s ním popisovat co Vám na jeho chování není příjemné a nespojovat to s užíváním marihuany. Vyjádřit své obavy a současně ho neobviňovat. Také mě napadá, jestli máte ve svém okolí někoho dalšího, kdo by Vám mohl být v podobných chvílích oporou.

I když Váš syn v tuto chvíli odbornou pomoc odmítá, mohlo by být fajn pokud byste takovou pomoc vyhledala alespoň vy a získala tím někoho, s kým můžete to, co se děje, průběžně telefonicky či osobně konzultovat. Můžete se obrátit například na toto poradenské centrum pro rodiče a osoby blízké. ZDE najdete tak základní inspiraci (10 rad jak vést věcný a konstruktivní rozhovor) týkající se komunikace, která bývá efektivní.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality