Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Změna stavů po pervitinu

4.4.2020

Dotaz

Dobrý den. Mám dotaz pervitin občasně ale opravdu občasně tak 1-2x do měsíce užívám spoustu let. Pouze při nějakých akcích. Kdysi jsem byl závislý na tramalech jedl jsem je 11 let ke konci 15 prášků denně. Zbavil mě toho až pervitin. Problém je že za poslední dobu si kupuji od stejného dodavatele ale pokaždé je to něco jiného (beru jen kapsle a nos). Dříve jsem cítil zvýšené sebevědomí akčnější náladu vydržel jsem pracovat 20 hodin v kuse s absolutně dobrou náladou bez dojezdů. Postupem času se něco zhoršuje místo absolutně užasné nálady se mi na chvíli pouze zlepší ale fakt jen na chvíli 2-3 hodiny. Poté cítím zvláštní pálení u srdce a jsem unavený a spím i jím bez problémů i 4 hodiny po tom co jsem si dal. Tak se dotazuji s prosbou jestli nevíte čím by to mohlo být že by jsem byl odolný a musel dávat víc ? nebo je zde špatně uvařený matro ? čili kdo ví jaký výtřep ? napadlo mě že by to mohlo být říznuté ale jedná se mi o to že kdykoliv něco koupím tak to rozpouštím pro test a ještě pálím na alobalu ale obstojně to vždy projde ale učinek není jak má být. Může to být řízlé jde to udělat tak že bych to prostě na alobalu nepoznal + se to i rozpustilo ? nebo je to chyba že se to udělalo třeba rovnou z pseuda a vůbec se to nečistilo na efedrin ? , protože už uvažuji že si to začnu kupovat z Dark Webu aspoň bych nepodporoval tyhle zloděje. Děkuji.

30829
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za Váš dotaz i za otevřenost. Oceňuji, že jste se zbavil závislosti na Tramalech, a že se snažíte pervitin brát s nižší frekvencí (1 - 2x do měsíce). Ptáte se nás, zdali nevíme, jak to, že nynější "stavy" neodpovídají počátkům užívání.

To, co popisujete, je poměrně častý jev, o kterém hovoří většina uživatelů. Po delší době konzumace pervitinu dochází k růstu tolerance, zároveň bývá časté (i když to přímo nezmiňujete), že se z počátní euforické nálady a přílivu energie stává potřeba navyšovat dávky, aby se člověk přiblížil podobnému stavu. Tento uživatelský mod pak pochopitelně výrazně zvyšuje rizikovost dopadů metamfetaminu na zdraví...

Fyziologicky a neurochemicky by vše mohlo být způsobené tím, že si Váš organismus na pervitin již zvykl a v mozku nedochází k obnově důležitých neurotransmiterů, jako je noradrenalin, dopamin a serotonin, což by i odpovídalo situaci, kdy u Vás dochází jen ke krátkodobému zlepšení nálady. Základní vysvětlení najdete např. v této animaci (jednotlivé slidy přepnete pod animací), více si můžete přečíst také zde.

Ve svém dotazu ještě popisujete pálení u srdce a únavu, což ve mně vzbuzuje obavy o Vaše zdraví. Působí to jako signál Vašeho těla, že už mu pervitin škodí. Možná by stálo za úvahu, zkusit si dát od této látky delší pauzu a sledovat, jak se projeví. Pokud by pálení u srdce přetrvávalo, bylo by na místě nic nepodcenit a nechat se vyšetřit u lékaře.

V rámci přístupu harm reduction (snižování rizik) je dobře, že kontrolujete rozpustnost a zda látka hoří na alobalu, některé příměsi se však rozpouší i hoří stejně, abyste tedy získal stoprocentní jistotu, musel byste znát toxikologický rozbor dané látky.

Nakupování přes Darknet je nelegální a kromě pozornosti policie hrozí také riziko, že Vám přijde neznámá nebo nekvalitní látka.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality