Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Užívání psychoaktivních látek, vztahové potíže

13.4.2020

Dotaz

Dobry den, jiz asi dvanact let uzivame s manzelem prilezitostne kokain. On se z vecirku pomerne snadno oklepe, ale ja se posledni cca rok mam problem "zastavit". Hystericky po nem vyzaduji dalsi davku, cimz ho rozzurim tak, ze je schopen po me i fyzicky vyjet. Vetsinou se chci povzbudit rano, abych se dokazala postarat o deti. Mimo to roky uzivam leky na spani, kterych si samozrejme po "mejdanu" vezmu az 5ks (zolpidem). Diky mym vyjevum bohuzel doslo k tomu, ze me manzel nenavidi a rec je i o rozvodu, ke kteremu nejspis dojde. Ja osobne jsem rozhodnuta se kokainu vzdat, ale myslim ze manzel ne "on s tim zadny problem nema". Nedokazu si zivot bez nej predstavit, i kdyz se ke mne od porodu 2.ditete nechova moc hezky. 2 roky spolu nespime a pro me na rodicovske jsou tyto "nase patky" jedinym zpestrenim,na ktera se tesim a kdy jsme si jedine nablizku. Bohuzel mi z tech zaveru ale silne hrabe, nenavidim se za to a nedokazu to priznat ani svemu psychiatrovi - ma uvedeno, ze se nezabyva drogovymi zavislostmi a bojim se, ze by mi nepredepsal leky na spani. Lecebnu ani ambulantni si dovolit nemohu a tak zadam s posledni nadeji o radu. Casto zvazuji sebevrazdu, ale tu bolest bych svym detem nedokazala zpusobit. Ale prestavam mit nadeji, ze se z tohoto kdy dostanu.

30827
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz a otevřenost. Popisujete situaci spojenou s užíváním kokainu (a léků na spaní) a vztahovými komplikacemi v manželství. Všímáte si, že kokainové dojezdy jsou pro Vás a Vaši psychickou stabilitu stále více zatěžující, potýkáte se s výčitkami a nevíte, jak ze začarovaného kruhu ven. Žádáte nás o radu.

Úvodem bych Vám chtěl napsat, že obě roviny (pravidelné braní kokainu, ale i léků na spaní a dlouhodobější vztahové problémy s manželem) zní velmi náročně a moc bych Vám přál, aby bylo možné je postupně začít řešit. Z toho, co sdílíte, mám představu, že by vše mohlo být do určité míry propojené a že najít motivaci a energii vyznat se v tom všem, co se s Vámi (a v manželství) děje a něco na tom měnit, není prozatím snadné.

I vzhledem k tomu, že píšete o častých myšlenkách na sebevraždu si zároveň říkám, že by mohlo být maximálně důležité dovolit si co možná nejvíce podpory zvenčí a jsem tím pádem rád, že jste se takto odvážně rozhodla podniknout první krok a napsala do poradny. Přiznám se, že o Vás mám trochu strach a uvažuji nad tím, co byste teď za sebe nejvíc potřebovala a co by bylo třeba podniknout k alespoň částečnému posunu směrem k tomu, abyste se mohla opět cítit líp? Např. rozhodnutí vzdát se kokainu mi zní v tomto ohledu jako dobrý začátek. V případě akutní krize (a potřeby podpory) je možné volat také na některou z linek důvěry, např. na Modrou linku nebo viz tento seznam.

Píšete, že si léčbu (ani ambulantní) nemůžete dovolit. Nevím bohužel z jakých důvodů, takže mohu jen odhadovat, což představuje chůzi na tenkém ledě. Pakliže by však např. šlo o důvody finanční či časové, mohu Vás uklidnit, že lze vyhledat ambulantní a přímou formu terapie a to v bezplatném modu (více informací zde). V dnešní době můžete navíc čas ušetřit díky platformám typu Skype, Zoom atp.. Faktem totiž je, že za obdobných okolností v první řadě uvažuji o komplexní terapeutické pomoci ve formě individuálních sezení (a časem pokud možno i párových), která bývá efektivní. Domnívám se, že něco takového stojí alespoň za pokus. I kdyby mělo jít jen o občasný videohovor nebo jednorázovou konzultaci nastavenou dle Vašich požadavků.

Dále mám potřebu vyjádřit se k obavám mluvit o užívání kokainu s psychiatrem. Pakliže byste v něj v tomto ohledu neměla důvěru, bude-li to jen trochu ve Vašich silách, zkuste uvažovat o změně - např. za lékaře, který se zároveň zabývá závislostmi a ke kterému byste mohla být upřímná. V opačném případě mám obavu, že nebude lehké se příliš pohnout z místa. V rámci mých víceletých zkušeností z praxe se musím zmínit i o rizicích konzumace léků na spaní (např. Hypnogenu, Zolpidemu aj.), z nichž většina představuje výrazné nebezpečí, že na nich po určité době pravidelnějšího braní vznikne závislost se všemi jejími neblahými důsledky. To ve finále může znamenat, že mohou dále zhoršovat celkový duševní stav, běžné bývají výrazné a nepříjemné výkyvy v emocích, extrémní propady nálad, nadměrná sebekritika, útlum, ztráta životního elánu atd.

Závěrem bych Vás chtěl proto ješte jednou podpořit, abyste o sebe nadále pečovala a oslovila některou ze zavedených, profesionálních terapeuticko-adiktologických center (můžeme doporučit např. ZDE či ZDE, obvykle mají v týmu jak psychologa/adiktologa, tak psychiatra). Inspiraci lze čerpat také z některých svépomocných příruček, např. této.

Moc Vám držíme palce! Tým poradny EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality