Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pokrmy s mákem, řízení a testy

19.4.2020

Dotaz

Dobrý den, drogy neberu a nekouřim ani marihuanu, neberu ani žádné léky. Ale mám hrozně rád jídlo, které obsahuje mák (šišky s mákem, makové koláčky, teď třeba o velikonicích beránka s mákem, těstoviny a mákem a cukrem, štrůdl) prostě ho mám hodně rád. A teď mě zajímá, jak mám postupovat, pokud PČR nalížu opiáty, slyšel jsem, že se to klidně stát může. Pracuji jako řidič MHD a o řidičský průkaz si nemohu dovolit přijít. Skoro ve všech odpovědích uvádíte, že je důležité souhlasit s krevními testy a teď mě zajímá, poznají na té krvi, že jsem neměl žádné drogy, ale že jsem měl k obědu něco s mákem? Co když mi seberou řidičák a já budu kuli tomu bez práce? Neměl by být mák pro řidiče tedy zakázané jídlo? Když se kuli němu můžu dostat do existenčních potíží? Může se teoreticky stát, že mi ten ŘP zadrží na celý rok a to že to mám z jídla nebude nikoho zajímat a všichni se mnou budou jednat jako s drogově závislým? A poslední dotaz, pokud tedy půjdu na krev, tam teoreticky zjistí, že je to jen z jídla, výsledky testů budou třeba až za 2 měsíce, ŘP mi stejně vrátí až za další 2 měsíce, nikdo se mi ani neomluví, mezi tím samozřejmě už dávno přijdu o práci (všichni ví, jak to v naši republice chodí), no, takže, pokud se teoreticky prokáže, že je to jen z jídla, mohu pak žalovat stát o ušlou výplatu a odvolat se proti výpovědi z práce? Doporučili byste mi se máku spíše vyhýbat, nebo jsou mé obavy zbytečné. Děkuji moc za odpovědi Lukáš

30823
 

Odpověď

Dobrý den Lukáši,

díky za Váš dotaz, zároveň se omlouvám za zpoždění naší odpovědi. Ptáte se na rizika spojená s konzumací máku v jídle a pozitivními testy na drogy. Zcela chápu Vaše obavy ze ztráty ŘP s ohledem na Vaši práci a obživu. I vzhledem k současné situaci, kdy se, jak správně píšete, bohužel relativně často stává, že vzhledem k falešné pozitivitě orientačního testu dochází k tomu, že jsou někteří řidiči penalizováni, i když žádnou psychoaktivní látku neužili.

Situaci jsem zjišťoval v toxikologické laboratoři a údaje, co jsem dostal mohu shrnout asi takto. Jakékoliv jídlo s mákem opravdu může zapříčinit pozitivní screeningový test (ze slin či moči) na opiáty. To znamená, že následný postup by měl být takový, že by řidič měl při jeho pozitivitě ihned vyžadovat toxikologický test z krve, který je přesný. Ten by měl prokázat, že dotyčný žádný zakázaný koncentrovaný opiát či opioid (ať již ve formě léku či ilegální drogy) neužil, jelikož hladina by měla být po konzumaci běžného potravinového máku v jídle velmi nízká a měla by být pod touto hranicí (10 ng/ml pro opiáty, resp. morfin). Vzhledem k možným právním průtahům a potížím, které uvádíte, však i v dané toxikologické laboratoři navrhovali, aby si člověk (pakliže se jim chce preventivně vyhnout) min. 1 - 2 dny před jízdou raději pokrmy s mákem odpustil.

K právním otázkám se mohu vyjádřit jen dílčím způsobem. Ano, teoreticky by se mohlo stát, že by řidičský průkaz mohl být na delší dobu (i na několik měsíců) zadržen, protože by se mohlo čekat na výsledky rozboru krevních testů, případný znalecký posudek atd. Zde bych však doporučil, jelikož v týmu nemáme právníky, abyste své další otázky detailně konzultoval přímo s našimi kolegy z anonymní a bezplatné drogové právní poradny, kam se můžete obrátit telefonicky nebo emailem.

S pozdravem poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality