Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Serotoninový syndrom, marihuana a potíže se srdcem

21.4.2020

Dotaz

Dobrý den, mám jeden dotaz na který už jsem se jednou ptal, ale nedostal jsem patřičnou odpověď a tak to zkusím tady. Před rokem jsem zažil serotoninový syndrom, antidepresiva typu MAO+extaze. Ještě musím říct, že jsem si předtím zahulil. Zajímá mě jestli mi mohl SS způsobit nějaké problémy se srdcem. Nemyslím teď, ale po roce. Občas mám strach, že se něco děje. Bohužel jsem typ člověka co se hrozně kontroluje a jen se mu trochu zvýší tep už schyzuji. Zpátky k huleni, nehulím už tak často, 1-3 do mesice, drive jsem si mohl zahulil každý den a vše bylo v pořádku. Když si zahulim teďka nedělá mi to dobře. Neumím moc vyjadřovat co cítím, ale přirovnal bych to jako velmi nepříjemný pocit na hrudi, zrychlený tep, zvýšený tlak. Druhá otázka je tedy jestli to není nějak spojeno s SS, který jsem prodělal, nebo je to něco psychického? Nebo jestli to nemůže být strach z toho že když se mi už jednou něco stalo tak se prostě bojím kdykoliv si dám?

30822
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za Váš dotaz. V této poradně bohužel nemáme lékaře, odpovídám proto na základě našeho zaměření a informací, které se nám podařilo dohledat. Pro další informace z okruhu zdravotnictví k Vašemu tématu můžete oslovit ještě tuto lékařskou poradnu.

Serotoninový syndrom je vážný a často život ohrožující stav. Pokud jste byl hospitalizovaný, měla proběhnout patřičná vyšetření, aby se vyloučily další potíže, který mohl SS nastartovat. Případná arytmie během epizody SS by měla být pouze dočasná, pokud však máte v tomto směru obavy a cítíte na sobě příznaky problémů se srdcem, bylo by na místě se nechat vyšetřit na kardiologii, kam Vám dá žádanku obvodní lékař.

Vaše hypotéza se strachem má také své opodstatnění. Úzkost a strach mohou mít i fyziologické projevy, často podobné jako popisujete, tedy nepříjemný, někdy svíravý pocit na hrudi, zrychlený tep, zvýšený tlak. Tyto stavy navíc často patří mezi negativní účinky marihuany. Pocity strachu a úzkosti uvedené potíže mohou ještě více zesilovat a vést až k panické atace. Může to tedy být i psychické. Opět by to bylo lepší probrat s odborníkem, v tomto případě psychiatr, psycholog či psychoterapeut.

Z pohledu snižování rizik (harm reduction) pro Vaši psychiku by také bylo na místě nehulit silnou marihuanu (THC potentní, která obsahuje pouze velmi malé množství CBD), která má negativní vliv na psychiku. Více o tom si můžete přečíst například zde.

Ať už jsou však nepříjemné pocity způsobené čímkoli, jedná se o jasný signál organismu, že mu hulení nedělá dobře a bylo by na místě marihuanu vysadit úplně, anebo si od ní dát alespoň na několik měsíců pauzu. Můžete pro inspiraci navštívit tento web.

Držíme palce, ať je Vám lépe! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality