Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, řízení, testy

22.4.2020

Dotaz

Dobrý den...má otázka je nejspíš častá. A odpověď více než jasná ale i tak bych rád věděl jestli existují nějaké vyjmky nebo jakákoliv okolnost či klička v zákoně...prostě cokoliv by mohlo zachránit můj řp.?mám za měsíc 35roku,roční dcerku,stálé zamestnan,nevystupují ani se nechovam jako zavyslak nebo uživatel drog ,krom meho pracovního nasazení jestli chápete ..užívám pravidelně pervitin už od 16 let....až do narození naší dcerky jsem užíval řekl bych dost velké množství ..teď už přez rok beru tak 1 za týden někdy i dvakrát cca 0,2 g ...pravidelně jím,spím a i po užití jsem schopen se najíst a jít spát...byl jsem zastaven hlídkou PČR a vyzván k orient.testu na drogy.pozil jsem naposled asi před 12 h a mezitím jsem několikrát jedl ..nijak jsem se necítil pod vlivem nebo ovlivněn tak jsem s testem souhlasil...samo že byl pozitivni...tudíž jsem jel na krev...čekám na výsledky a ačkoliv lékařka zapsala do zprávy že jsem nevykazoval známky užití,byl mi řp odebrán na místě ..co mám čekat ? Jako dlouholetý uživatel i když teď vážně minimálně budu mít v krvy nejspíš stále víc než povolené hodnoty že?děkuji za odpověď..

30821
 

Odpověď

Dobrý den, Pavle,

děkuji za dotaz a za důvěru. V rámci krevních testů se posuzuje množství konkrétní látky v krvi. Hodnoty od kterých je řidič považován za ovlivněného najdete v našem článku ZDE. Jak vyjde test právě u Vás nelze přesně odhadnout, kromě frekvence užívání záleží i na užitém množství, na čistotě pervitinu a případných příměsích, rychlosti metabolismu, atd.

Samotný fakt, že jste se necítil pod vlivem, ještě nemusí znamenat, že byl pervitin z těla již zcela vyplaven. Domnívám se, že lze očekávat výsledek přes povolenou hranici, možná i výsledek v normě (pokud bylo užité množství například velmi malé). Co se týče nějaké výjimky, kličky v zákoně nebo celkově možností právní obrany, doporučuji obrátit se na kolegy z bezplatné Právní poradny A.N.O., která se specializuje na drogovou právní problematiku.

V případě pozitivního výsledku (překročení povolené hranice) můžete očekávat pokutu, bodový postih a bohužel i zákaz řízení na určitou dobu, obvykle v řádech měsíců.

Zároveň platí, že usednout za volant pár hodin po užití pervitinu (zejména pokud byste byl ještě pod vlivem) je poměrně riskantní krok, kterým můžete ohrozit nejen sebe z hlediska právních následků, ale také ostatní řidiče, chodce apod.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality