Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Proč testy vychází pozitivně?

28.4.2020

Dotaz

Dobrý den,mám drogovou minulost.cca4 roky zpět.Dala jsem si život dohromady a opravdu nic neberu.Ted od února dokonce chodím do Almy dvakrát týdně na sezení ,Alma spolupracuje s Ospod.Jde mi totiž o zrušení soudního dohledu a o další soud,co bude v blízké době následovat.Ale mám problém,který těžko i sama sobě vysvětlím.Test na pervitin,dokonce dnes i na kokain(žádná zkušenost v životě neproběhla)se jeví na těch prouzkach zvláštně o proti opioidum a THC..prostě je ten druhý proužek slabší , nevýrazný..Tzv.duch..Vypada to dost špatně,proč to tak je?Domluvili jsme se řešení situace.Do zápisu jsem uvedla,že s výsledky nesouhlasím a chci to objasnit.Soudni znalec mi po telefonu test z krve pro tuhle situaci rozmluvil.A navrhl řešení.Konzultoval to i s tou mou Almou,kam dochazim od toho unora.Ze své iniciativy jsem si koupila test i v lékárně,abychom to zopakovali ještě dnes a opět duch..Tak já už fakt nevím.Citila jsem nedůvěru jak u Ospod (která v drogové prevenci nemá tolik zkušeností)tak i od pracovníka z Almy..Něco ve smyslu,že to není možný..Vzadu na testu ,bylo napsané,že nezáleží na výraznosti čárky,ale aby tam byly..A to tam byly.Nic neužívám,jen na Astma leky Symbicort a Berodual každý den,což by ale v tomto případě vadit nemělo.Ale specialista nejsem,koukla jsem se jen na příbalový leták.. Děkuji za případnou odpověď na otázku,proč tam mám ty čárky tak slabé , eventuálně nějaké info dalšího řešení k mé situaci.Stale se to opakuje.M

30818
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. V prvé řadě bych Vás chtěl ocenit za to, že jste si dala život dohromady a nic už neužíváte. Rozumím, že v takovou chvíli musí být podivné výsledky zmíněných testů opravdu nepříjemné.

Slabé čárky u látek, které jste neužila mohou znamenat chybu v testu, případně reakci na nějaké léky, onemocnění či jiné faktory. U orientačních volně dostupných testů bývá takzvaná falešná pozitivita poměrně obvyklá a nelze je považovat za spolehlivé. Více si můžete přečíst v tomto článku. Nevím, z jakého důvodu Vám soudní znalec rozmluvil laboratorní krevní testy, které lze považovat za jedinou spolehlivou metodu, jak prokázat přítomnost látek. V případě, že se situace bude opakovat, bylo by na místě opět zvážit tuto možnost. Krajním řešením by mohly být také testy z vlasů, které dokáží potvrdit, že dotyčný žádnou psychoaktivní látku neužil a to i několik měsíců zpětně (jsou však bohužel nákladné).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality